Onderzoek naar bankroof in Antwerpen leest als blunderboek: daders kregen alle tijd

De spectaculaire roof op 3 februari vorig jaar gebeurde via een tunnel.
De Roeck De spectaculaire roof op 3 februari vorig jaar gebeurde via een tunnel.
Het onderzoek naar de roof in een Antwerps ­filiaal van BNP Paribas Fortis, op 3 februari ­vorig jaar, leest als een blunderboek. In de week die voorafging aan de roof - die gebeurde via een tunnel - ging het alarm 18 keer af zonder dat iemand daar gevolg aan gaf. De dag van de diefstal duurde het ­bovendien 84 minuten voor de politie in de kluizenzaal kon. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

Het is zondag 3 februari 2019, exact om 13.19 uur, dat de alarmcentrale de melding krijgt dat een van de "volumetrische" alarmen in de kluizenzaal van het filiaal van BNP Paribas Fortis op de Antwerpse Belgiëlei afgaat. Tien minuten later gaat een tweede alarm af, en dan een derde, en een vierde. Vanuit de alarmcentrale probeert men naar bewakingsfirma Securitas te bellen, maar het duurt 5,5 minuten om bij Securitas de juiste man te vinden.

Pas om 13.43 uur wordt ook de politie op de hoogte gebracht. Net op dat moment is er dubbel alarm, want ook de seismische sensoren gaan af. Zeven minuten later staan agenten aan de ingang van de bank. Toch, bewijst het gerechtelijk onderzoek, zal het nog bijna een uur duren voor de kluizenzaal gecontroleerd kan worden. Reden? Zonder de bewakingsagent komen ze niet verder dan de ruimte met geldautomaten. 

Maar ook als de bewaker arriveert, staan ze vast voor de kluizenzaal. Want om die te openen, is het wachten op personeel van de bank zelf. Om 14.43 uur valt het Snelle Interventie Team van de Antwerpse politie dan uiteindelijk de zaal binnen en wordt de bankroof vastgesteld.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean-Pierre Van Wetswinkel

  Dat is zoals het nu in heel Antwerpen gaat

 • thierry bollaert

  overbeveiliging werkt ook niet opttimaal gezond boerenverstand werkt het best.al die digitale toestanden zullen ze nog wel van terugkomen

 • mieke jansens

  de onbekwaamheid loopt in Antwerpen de spuigaten uit

 • De Cock Jan

  Het is wel de bewakingsfirma die geblunderd heeft niet de politie

 • wim CLAES

  er gebeurt een inbraak, het alarm gaat meerdere keren af, en de bewaking komt niet ter plaatse, wat kan je daar van afleiden? juist ja.