Ondanks hevig protest: vermarkting welzijn goedgekeurd

Sp.a, PVDA en SWAN protesteren voor aanvang van de OCMW-raad.
Foto Acke Sp.a, PVDA en SWAN protesteren voor aanvang van de OCMW-raad.
De OCMW-raad besliste gisterenavond om opnieuw een oproep naar kandidaten te doen voor de uitbating van sociale plekken zoals inloopcentrum De Vaart. Eerder werd dat plan afgeschoten door de gouverneur. Voor de raad was er nog protestactie van PVDA, sp.a en sociaal werkers die vroegen om de stemming op te schorten.

SWAN (Sociaal Werk ActieNetwerk) kwam met een tiental actievoerders voor aanvang van de raad protesteren tegen de goedkeuring om de welzijnsector te privatiseren. Volgens An Beulens van SWAN zal een privatisering een kwaliteitsvermindering in de zorg met zich meebrengen.


Schepen Fons Duchateau (N-VA) blijft echter achter het plan staan om delen van de sociale sector uit handen te geven. "Wij zijn glashelder; we geven nog steeds hetzelfde uit maar we willen voor dat budget de best mogelijke service en zorg. Dat kan je enkel verwezenlijken als er een nieuwe wind waait door de sector want vooralsnog is dat een monopolie van enkele spelers", zegt de schepen.

Procedurefout

De vorige oproep werd afgeschoten door de gouverneur wegens een procedurefout maar de schepen wil nu dus doorzetten. Uit die vorige oproep kwam multinational G4S care nog als beste uit de dossiers. "Maar de kaarten kunnen nu anders liggen."


Als alles volgens plan verloopt moeten volgende maand de biedingen binnen zijn voor inloopcentrum De Vaart, uitbouw van een Zorghostel voor daklozen met een verslaving, Kadans Wonen en de uitbouw van een zorgaanbod voor daklozen.


(ADA/NBA)