Omgehakte platanen worden stijlvolle tafels

MECHELS BEDRIJF VERWERKT BOMEN VAN ANTWERPSE LEIEN

Een voorbeeld van de tafels die de firma Bosq van de platanen zal maken.
RV Een voorbeeld van de tafels die de firma Bosq van de platanen zal maken.
Een deel van de platanen die op de Antwerpse Leien stonden, wordt verzaagd in het Kempense Lille. Houtverwerkingsbedrijf Bosq uit Mechelen geeft de oude bomen een tweede leven. Het maakt er robuuste houten tafels en parketvloer van. "De tekening van deze houtsoort is fantastisch." Wellicht kunnen volgend jaar de Antwerpenaars een tafel kopen met hout uit eigen stad.

Van alle bomen die aan de stadsleien in Antwerpen gekapt werden, kon het Mechelse bedrijf Bosq 35 stammen kopen. De houtverwerker is altijd op zoek naar speciale loten hout om er nadien zware houten tafels van te maken. Bosq verwerkte op die manier ook al gekapt hout uit de zoo van Antwerpen. "Ik werk graag met inheems hout omdat het vaak vergeten houtsoorten zijn", reageert CEO Bert Leysen van Bosq. "Maar het is vaak niet makkelijk om die soorten te vinden. Veel steden en gemeenten laten hun gekapte loten al snel tot brandhout verwerken en dat is jammer. Met plataan of bijvoorbeeld populier doen wij ontzettend mooie dingen."


Momenteel worden de platanen van rond de zeventig jaar verzaagd bij een zagerij in Lille. Die verwerkt de bomen tot planken waar Bosq dan uiteindelijk tachtig tafels kan mee bouwen. De overige planken worden gebruikt voor parketvloeren en verder kan een overschot al eens dienen als bijvoorbeeld tafelpoot. "Ik probeer 100 procent van het hout te verwerken", vertelt Leysen. "Alleen op die manier krijgen we unieke meubelstukken."

Bert Leysen van het Mechelse bedrijf Bosq bij de boomstammen.
Vanderveken Bert Leysen van het Mechelse bedrijf Bosq bij de boomstammen.

Inheems

De Mechelse houtverwerker, gevestigd aan de Blarenberglaan in industriezone Mechelen Noord, droomt ervan ooit uitsluitend met inheemse houtsoorten te kunnen werken. Vandaag is dat slechts een klein percentage van zijn volledige handel. Want heel wat gekapt, inheems hout verdwijnt nog altijd in pellets, een praktijk die op termijn hopelijk zal veranderen. "Vanaf het moment dat een stad, gemeente of andere grondeigenaar beslist om te kappen, zou er eigenlijk gedacht moeten worden aan recuperatie", meent Bert. "Het is voor ons als houtverwerkingsbedrijf meer werk en een groter risico, want niet elke boom is altijd goed voor de verwerking. Maar je kan er prachtige dingen mee doen en de ecologische voetafdruk van hout van eigen bodem is vanzelfsprekend ook kleiner."

Meubel uit eigen stad

Eénmaal de bomen verzaagd zijn, zullen de ruwe planken overgebracht worden naar Mechelen, waar ze ongeveer een jaar moeten drogen. Pas daarna, pakweg volgend jaar in de zomer, worden er effectief meubelstukken van gemaakt. "Eerst drogen, dan alles nog sorteren. Want je kan niet overal tafels van maken. Ik verwacht dat alles klaar zal zijn in september volgend jaar", knikt Bert Leysen. "Een deel van de tafels zal volgend jaar waarschijnlijk nog ergens in Antwerpen uitgestald worden, zodat iedereen kans krijgt om een tafel te kopen van hout uit eigen stad."


Op die manier krijgt binnenkort een deel van de 358 gekapte platanen toch nog een mooie toekomst. Voor de Antwerpenaren die een tafel kopen, gaan de bomen binnenkort van figuurlijk naar letterlijk stadsmeubel. "Ik heb net gezien dat deze stammen een prachtige tekening hebben. Het worden stuk voor stuk pareltjes", klonk het nog bij Bosq.