Olievlek houdt Kieldrechtsluis dicht

De Kieldrechtsluis, de grootste sluis ter wereld én de grootste toegangspoort tot de Antwerpse haven op de Linkerscheldeoever, is sinds zondag buiten gebruik. De oorzaak? Een enorme olievlek.

Het sluispersoneel kreeg zondagochtend een enorme olievlek in de sluiskom in de gaten. Om te vermijden dat de smurrie richting het Deurganckdok of het Waaslandkanaal zou drijven, werd de sluis onmiddellijk uit dienst genomen.


De opruimoperatie blijkt een heikele klus. Wanneer de sluis terug in gebruik kan worden genomen, is onduidelijk. "Het reinigen is volop aan de gang", zei Annik Dirkx van Havenbedrijf Antwerpen dinsdagmiddag. "Er wordt met man en macht gewerkt om de sluis zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen."


Aan het opruimen van de olievlek hangt ongetwijfeld een stevig prijskaartje. En zolang de vervuiler niet is gevonden, zal het Havenbedrijf de rekening moeten betalen. "Tenzij we er in slagen de 'dader' te vinden, want het principe 'de vervuiler betaalt' geldt ook in de haven", vervolgt Dirkx.


De hinder is veleer beperkt: alle scheepvaartverkeer wordt via de andere toegangspoort geleid, de Kallosluis. (BJS)