OCMW moet installatiepremie betalen

Het Antwerpse OCMW is gisteren veroordeeld om aan een erkend vluchteling een installatiepremie te betalen. "De toekenning mag niet afhangen van de kwaliteit van de woning", oordeelt het arbeidshof in een arrest.

Daarmee wordt een uitspraak van eerste aanleg bevestigd. De eenmalige federale installatiepremie is bedoeld voor iemand die dakloos was en een nieuwe woning heeft gevonden. Ze moet gebruikt worden voor de basisinrichting en noodzakelijk huishoudgerief. Het OCMW meent dat controle moeilijk is en dat geld vooral gebruikt wordt om de kosten te betalen in plaats van eigenaars, vaak huisjesmelkers. "De strijd tegen huisjesmelkers is een terechte strijd, maar het niet toekennen van een installatiepremie is niet het juiste middel", repliceert het hof.

Slechte reputatie

In deze zaak arriveerde een Pakistaan op 6 juli 2015 in België. In februari 2016 vond hij een huurappartement in Antwerpen en vroeg een installatiepremie aan, die het OCMW dan had geweigerd.


De verhuurder zou een slechte reputatie hebben, er zouden drugsdealers en prostituees in het pand actief zijn en het zou slecht onderhouden zijn. Volgens het arbeidshof voorziet de wet geen bepaalde kwaliteitseisen.


Bij een negatieve beslissing van het Antwerpse OCMW kan een steunaanvrager naar de Arbeidsrechtbank stappen. "Er zouden meer mensen naar de arbeidsrechtbank moeten stappen, want vaak respecteert het Antwerpse OCMW bij haar negatieve beslissingen, de wet niet" , vindt Johan Peeters (sp.a). (KAV)