Nooit meer zoeken naar parking: Q8 lanceert app die jou naar vrije parkeerplaatsen in Antwerpen leidt

Edwin Van Walsum toont de app
Klaas De Scheirder Edwin Van Walsum toont de app
Q8, bekend van de gelijknamige tankstations, heeft een applicatie gelanceerd die jou naar een vrije parkeerplaats in de Antwerpse binnenstad moet leiden. Aan de hand van mobiele data navigeert de app jou naar een parkeerplaats die zo dicht mogelijk bij jouw eindbestemming ligt. Vanaf 10 maart is de app Q8 Parking Finder gratis te downloaden, voorlopig wel enkel voor Android-gebruikers.

De parkeerdruk in Antwerpen is immens, enkel in Brussel rijd je nog langer rond op zoek naar een plek om je wagen achter te laten. Om die frustraties te verhelpen, lanceert Q8 een app die jou leidt naar een vrije parkeerplaats in de stad. Voorlopig gaat het op een testfase en is de app enkel bruikbaar binnen de Antwerpse Singel, maar als het aanslaat, zullen ook andere steden binnenkort beroep kunnen doen op de Q8 Parking Finder.

De app werkt op basis van data van andere applicaties, denk maar aan navigatiesystemen als Waze maar ook aan telecominformatie. “De app heeft twee functies. Enerzijds zie je een kaart van Antwerpen waarin elke straat onderverdeeld is in een groene, oranje, rode of zwarte zone. Groen betekent dat je meer dan 80 procent kans hebt voor het vinden van een parkeerplaats. De kans op een plaats neemt af naarmate je in een oranje of rode zone rijdt. Zwart betekent dat je er niet mag parkeren”, vertelt Edwin Van Walsum, Mobility Strategy Coördinator van Q8. 

Wij zijn ervan overtuigd dat je, afhankelijk van de drukte natuurlijk, 1,5 tot 3,5 keer sneller een parkeerplaats zult vinden dan wanneer je de app niet gebruikt

Edwin Van Walsum

Daarnaast werkt de app ook als een typische navigatie-app. “Je geeft je adres in van je eindbestemming, vervolgens zal de app jou leiden naar de dichtstbijzijnde mogelijkheid voor het vinden van een parking en tot slot vertelt de app je dan ook hoever je nog moet wandelen tot je eindbestemming. De kaart wordt elke minuut opnieuw ingeladen en zal de route automatisch aanpassen naar de nieuwe dichtstbijzijnde parkeerplaats van je eindbestemming”, aldus Van Walsum. 

Feedback

Voor de lancering heeft Q8 naar eigen zeggen de applicatie al uitvoering getest. En die resultaten zouden bevredigend zijn. “Wanneer we in een groene straat reden vonden we 90 procent van de tijd een vrije plek. Wij zijn ervan overtuigd dat je, afhankelijk van de drukte natuurlijk, 1,5 tot 3,5 keer sneller een parkeerplaats zult vinden dan wanneer je de app niet gebruikt. Nu de app gelanceerd is, willen we zoveel mogelijk feedback krijgen van de gebruikers zodat we de app kunnen optimaliseren”, zegt de Mobility Strategy Coördinator.

Dat er voor de stad Antwerpen gekozen werd om de applicatie uit te rollen, is geen toeval. “Ons kantoor ligt zelf in Antwerpen. Dus we hebben al onze medewerkers gevraagd de app te gebruiken en feedback te geven. Daarnaast blijft Antwerpen natuurlijk een stad waar het vinden van een parkeerplaats erg moeilijk blijft en tot slot hebben we veel Q8-klanten in Antwerpen die we benaderd hebben en vroegen om de app ook te gebruiken.”