Nog één laatste keer “dansen tot we erbij neervallen”: Café D’Anvers houdt er na 30 jaar definitief mee op

Laatste avond Café d’Anvers
Klaas De Scheirder Laatste avond Café d’Anvers
Café d’Anvers is niet meer. Het laatste pintje is getapt, de laatste dj-set gedraaid. Na dertig jaar nam het publiek zaterdagnacht afscheid van “de discotheek die het uitgaan drastisch veranderde in Antwerpen en Vlaanderen.” 

Aan alles voelde je dat iedereen heel goed wist waarom hij of zij zaterdagnacht Café d’Anvers binnenstapte. Het was niet die ordinaire uitgaansnacht zoals die elk weekend plaatsvindt. Neen, het publiek kwam ook om afscheid te nemen want na dertig jaar eindigt het verhaal van de discotheek onherroepelijk. 

In 1997 heb ik hier mijn vrijgezellenfeest georganiseerd. Ik herinner me nog dat ik van de trappen was gevallen maar dat mijn vriendin mij nog net wat kon tegenhouden. Anders stond ik misschien met een gebroken been voor het altaar

Tania

Bittere pil

Daar wilde ook Tania (49) uit Herentals bij zijn. “In 97 heb ik hier mijn vrijgezellenfeest georganiseerd. Ik was toen 27 jaar. Ik herinner me nog dat ik van de trappen was gevallen maar dat mijn vriendin mij nog net wat kond tegenhouden. Anders stond ik misschien met een gebroken been voor het altaar,” lacht ze. “De eerste keer Café d’Anvers was in ‘93 toen ik net afgestuurd was. Sindsdien kom ik regelmatig. We hebben Oudjaar hier nog gevierd.” Dat Café d’Anvers sluit is ook voor haar een bittere pil. “Het is zo een knappe keet. Dat maken ze vandaag niet meer. De ambiance is hier altijd fantastisch en je kan hier feesten tussen alle leeftijden. Ik blijf dansen tot ik erbij neerval.  Als ik Café d’Anvers in één woord moet samenvatten? Magisch!”

Tania en haar (ondertussen nieuwe man) Peter
Klaas De Scheirder Tania en haar (ondertussen nieuwe man) Peter

Ravotten met scharrel

Anderen kunnen het dan weer niet geloven dat de discotheek de deuren sluit. “Ik geloof niet dat Café d’Anvers sluit. Of, ik wil dat niet geloven”, vertellen Rani (25) en Yasmin (29) uit Antwerpen. “Alles mag sluiten maar niet d’Anvers.” Als we vragen naar mooie herinneringen denken beide dames goed na. “Er zijn heel veel herinneringen maar ze zijn allemaal nogal vaag”, grapt Rani. “Maar dat betekent ook dat het hier altijd heel plezant is geweest.” Voor Yasmin is de grote troef vooral de mix die je hier vindt. “Zowel qua leeftijd als op vlak van muziek. En de zeteltjes natuurlijk waar je even op adem kan komen of wat kan ravotten met een scharrel”, lacht ze.

Yasmin en Rani
Klaas De Scheirder Yasmin en Rani

Helaas voor de twee jonge vrouwen zal Café d’Anvers sluiten, dat bevestigt main manager Romy Mertens (25). “Het concept Café d’Anvers stopt zeker. Wat erna komt, dat weten wij ook niet,” zegt ze. Het sluiten van de discotheek betekent voor Romy ook meteen een vaarwel aan het nachtleven. “Ik was zeventien toen ik hier begon te werken. Eerst aan de wc’s en zo stelselmatig opgeklommen. Nu ben ik verantwoordelijk voor het personeel en spring ik bij waar nodig. Ik heb hier negen jaar gewerkt en voor een andere club werken wil ik niet. Dus dit is voor mij ook het einde.” Volgens haar is de grootste troef van Café d’Anvers de band die het personeel heeft met de gasten. “Het is hier één grote familie en iedereen kent iedereen. De mensen kwamen ook echt voor ons personeel. Welke richting ik nu uitga, dat weet ik nog niet. Waarschijnlijk volgt er nu eerst een groot zwart gat.”

Romy
Klaas De Scheirder Romy
Laatste avond Café d’Anvers
Klaas De Scheirder Laatste avond Café d’Anvers
Laatste avond Café d’Anvers
Klaas De Scheirder Laatste avond Café d’Anvers
Laatste avond Café d’Anvers
Klaas De Scheirder Laatste avond Café d’Anvers
Laatste avond Café d’Anvers
Klaas De Scheirder Laatste avond Café d’AnversReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.