Nieuwe bananentrafiek veegt verlies Chiquita weg

Werknemers in de haven controleren de bananen op hun kwaliteit.
Foto Laenen Werknemers in de haven controleren de bananen op hun kwaliteit.
Vanaf deze week lost een schip van rederij CMA CGM elke woensdag vijftig containers met bananen aan kaai 212 bij Belgian New Fruit Wharf (BNFW). Een container is goed voor 43.000 bananen. Antwerpen is zo meer dan ooit de bananenhaven in West-Europa. Het fel besproken vertrek van Chiquita (2015) naar Vlissingen is al lang vergeten.

Een lading bananen van het merk 'Swietie' uit Suriname ging gisterochtend met de eer lopen tijdens de voorstelling van de nieuwe bananentrafiek. Swietie is een product van de Surinaamse firma FAI, die in 2014 werd opgericht door het Belgische Univeg en Surinaamse regering. Univeg maakt deel uit van de Vlaamse groep Greenyard, de marktleider in verse en bereide groenten. Grote baas Hein Deprez stond "zijn" bananen op de kade op te wachten samen met havenschepen Marc Van Peel.

Vlissingen

Schepen Van Peel: "Waar zitten die Waalse journalisten van RTBF nu? Toen Chiquita in 2015 zijn boten verkaste van Antwerpen naar Vlissingen, waren zij er als de kippen bij om die tegenslag voor de Antwerpse haven groot in het nieuws te brengen. De bederfbare goederen waren in 2016 goed voor een trafiek van 9 miljoen ton. Dat is een stijging met anderhalf miljoen ton in drie jaar. Het verlies van Chiquita is al lang weggewerkt."


Tussen neus en lippen liet topman Wim Dillen van het Antwerpse havenbedrijf verstaan dat de verhuis van Chiquita naar Vlissingen niet definitief is.


Hein Deprez van Groep Greenyard is vooral blij met de tijdswinst. "De containers worden direct op de kade gestript (leeggeladen) en de palletten bananen worden in de gekoelde hangar klaargezet voor transport. Zo winnen wij één tot twee dagen ten opzichte van de grote containerterminals. Vanuit onze hangar hier vertrekken de bananen dezelfde dag naar één van onze 40 rijperijen verspreid in heel Europa. Daar rijpen zij zes tot acht dagen in een temperatuur van 13 tot 14 graden. Dan zijn ze klaar voor de markt." (PLA)