Nieuw zwembad krijgt doorkijkbodem

PROJECT VAN SPORTOASE DUWT PLOPSAQUA KOPJE ONDER

Zo zal het nieuwe zwembad aan de Ruggeveldlaan eruitzien. Het buitenbad krijgt een spectaculaire doorkijkbodem.
Foto Dieter Lizen Zo zal het nieuwe zwembad aan de Ruggeveldlaan eruitzien. Het buitenbad krijgt een spectaculaire doorkijkbodem.
Niet de Plopsa Group maar wel Sportoase mag van het schepencollege het nieuwe recreatieve zwembad aan de Ruggeveldlaan gaan bouwen. De skipiste Zondal verdwijnt van de site aan park Groot Schijn in januari 2018. In de plaats komen naast een 25 meter lang sportbad ook een instructiebad, vier glijbanen, waaronder een mét looping en een spectaculair buitenbad met glazen bodem.

Met de keuze van de stad voor Wilrijk en Aspen als locatie en uitbater voor een nieuwe overdekte skipiste met echte sneeuw werd het lot van de oude borstelpiste Zondal in Deurne in oktober vorig jaar al bezegeld. Daarnaast wilde de stad niet langer geld blijven pompen in het verouderde Arena-zwembad. Nu maakt de stad ook duidelijk wat de Deurnenaar vanaf de zomer van 2020 in de plaats krijgt. Niet het, fel gecontesteerde 'pretzwembad' uit de Plopsa stal, wel een "zwemcentrum met een jeugdig en recreatief profiel" van Sportoase.

Sportclubs en scholen

"Het schepencollege volgt het oordeel van de onafhankelijke jury die de twee ingestuurde kandidaturen afwoog op vlak van mobiliteit, architectuur en sportaanbod. Daaruit bleek Sportase het sterkste ontwerp te hebben", zegt waarnemend sportschepen en burgemeester Bart De Wever. "Het zwemcentrum moet echt een nieuwe sportieve en gezinsvriendelijke troef voor Antwerpen worden. Bovendien bleek dit project het meest toegankelijk voor sportclubs, verenigingen en scholen die nu het Arenazwembad gebruiken. Zij krijgen wel een veel beter zwembad, met de modernste technieken."


Het recreatiegedeelte bestaat uit vier zones voor verschillende doelgroepen met onder meer een golfslagbad, waterbulten, watergordijnen, whirlpools een warme lagune en zitgrotten. Vier spectaculaire glijbanen met onder meer een looping, uniek in de Benelux, mikken op de jonge badgasten. Met een buitenbad, een fitness, wellness en een afgeschermd openluchtgedeelte met zicht op het park worden ook volwassen badgasten bediend. Het 25 meter lange sportbad met 8 baantjes, voorzien van startblokken en tribunes krijgt een beweegbare bodem en tijdsregistratie zodat het geschikt is voor competitie.

'Pretzwembad'

Het idee dat Studio 100 een 'pretzwembad' wilde neerpoten in Deurne, zorgde voor veel politiek gekrakeel. Verschillende partijen vreesden mobiliteitsproblemen en te hoge ticketprijzen waardoor zwemclubs en scholen uit de boot zouden vallen.


"Sportoase beperkt de toegang tot maximaal 1.000 aanwezige zwemmers en er is een parking van 430 plaatsen voorzien. Een kaartje voor Sportoase zal 15 euro gaan kosten en 9 euro voor inwoners van Antwerpen. Wie enkel het sportzwembad gebruikt, zal het gebruikelijke stedelijke zwembadtarief betalen", aldus De Wever.

Arenazwembad

Het complex zal 362 dagen per jaar open zijn, zeven dagen op zeven van 8 tot 22 uur. Het sportieve 25-meterbad vervangt het huidige Arenazwembad. Dat blijft nog open tot het nieuwe complex klaar is. De skipiste op Ruggeveld wordt in januari afgebroken.


Plopsa CEO Steve Van den Kerkhof neemt het verlies sportief op: "Ik wil Sportoase feliciteren met het binnenhalen van het project. We gaan dit ook niet in beroep aanvechten", zegt Van den Kerkhof. "We vinden het wel jammer natuurlijk. Ik had het gevoel dat de stad naast het recreatiebad ook een nieuwe toeristische trekpleister wilde die bovenlokale bezoekers van 100 tot 150 kilometer verder zou lokken. Nu blijkt dat de jury en de stad duidelijk een keuze gemaakt hebben voor de stedelijke en sportieve kant van het verhaal." Plopsa denkt al aan een plan B. "We hebben nog goed contact met andere steden (onder meer Mechelen en Landen, nvdr.) die interesse toonden in het project. Het kan zijn dat we voor een nog groter Plopsaqua-project gaan."


De bouw van het zwembad start in het voorjaar van 2018. Het complex moet klaar zijn in de zomer van 2020.