Nieuw warmtenet moet Luchtbal en Rozemaai van energie voorzien

De Antwerpse wijken Rozemaai en Luchtbal zullen in de toekomst aangesloten worden op een nieuw warmtenet.

Het bedrijf Indaver zal zijn restwarmte via leidingen verspreiden naar de wijken. Hiervoor maakt de Vlaamse Regering 15,7 miljoen vrij. De start van de werken staan gepland in 2020.

Restwarmte

Antwerpen krijgt er na Nieuw Zuid een tweede grote warmtenet bij. In 2020 starten de werken aan een nieuw warmtenet in de Antwerpse wijken Luchtbal en Rozemaai. Daarvoor maakt de Vlaamse Regering 15,7 miljoen euro vrij uit het klimaatfonds. De vraag kwam van Antwerpse havenbedrijven zelf om een warmtenet te ontwikkelen voor de wijken. De restwarmte van het bedrijf Indaver zal zo 3.000 gezinnen uit de sociale woonblokken van energie voorzien. Maar ook zeven scholen en openbare gebouwen zullen op het warmtenet aangesloten worden. Volgens minister Liesbeth Homans zal er op die manier jaarlijks 27.000 ton CO2 bespaard worden.

Het grootste

Voor de bewoners zal dit een groot verschil maken op de energiefactuur. "De bedoeling is dat ook andere bedrijven zich na verloop van tijd zullen kunnen aansluiten op dit warmtenetwerk. Zowel om energie op te nemen als energie af te nemen," klinkt het op het kabinet van de minister. Ook wijk Luithagen zal zich kunnen aansluiten in de toekomst. Als het nieuwe warmtenet klaar is, zal het meteen het grootste van Antwerpen zijn. (ADA)