Nieuw circulatieplan stadscentrum: Handschoenmarkt wordt enkelrichting

Het circulatieplan voor de parkings.
Het circulatieplan voor de parkings.
De stad heeft een nieuw circulatieplan opgemaakt om de parkings in de binnenstad te bereiken. Hiervoor zullen enkele straten enkelrichting worden, zoals de Handschoenmarkt. Ook wordt de doorsteek naast de politietoren van de Oudaan terug toegankelijk gemaakt.

De stad wil het verkeer komende van het zuiden gemakkelijker naar de parkings in de binnenstad loodsen. De lus moet de omliggende straten autoluw maken en de zogenaamde 'Via Sinjoor' vervolledigen. De lus gaat via de Leopoldstraat, de Huidevetterstraat, de Meirbrug, Schoenmarkt, voorbij de Groenplaats naar de Groenkerkhofstraat, Kammenstraat, Lombardenvest, via de Oudaan en de Lange Gasthuisstraat richting de Gasthuistunnel om zo stad uitwaarts naar de Plantin en Moretuslei te leiden. Hiervoor zullen een aantal straten enkelrichting worden, waaronder de Schoenmarkt. "Die straat zal dan heringericht worden. We blijven er zitten met tramsporen maar als enkelrichtingstraat kunnen onder andere de voetpaden daar veel breder. Ook de Meirbrug en de Eiermarkt wordt enkelrichting wat de verkeersveiligheid daar moet verbeteren", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Politietoren

Om de stad terug uit te rijden, kiest het bestuur voor een route langs de Lombardenstraat én een onbenoemde doorgang aan de politietoren. "Het gaat hier om een plan dat in werking treedt, nadat de politie daar vertrokken is. Dan zal die doorsteek aan de politietoren ook beter toegankelijk zijn."


De lus moet ook zorgen dat het verkeer op zeer drukke dagen beter afgewikkeld geraakt. "Daarenboven zal het ook vlotter zijn om parkings in en uit te rijden, met de lus creëer je een eenvoudige rechts-in en rechts-uit systeem."


De zuidelijke parkeerlus is wel afhankelijk van de plannen rond de vernieuwde Groenplaats. En de plannen zullen pas effectief doorgevoerd worden in de volgende legislatuur. (NBA)