Net tijdens graffiti-evenement bekladden vandalen 60 gevels met graffiti in Antwerpse wijk

Organisatie graffiti-evenement Meeting of Styles vreest voor voortbestaan na vandalenstreek

Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad
BJS Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad
De Antwerpse politie is op zoek naar twee vandalen die in de hippe wijk Zurenborg 60 gevels met graffiti hebben beklad. De organisatie van Meeting of Styles, het prestigieuze graffiti-evenement dat dit weekend in de buurt werd gehouden, reageert geschokt op de vandalenstreek en distantieert zich. “We lijden enorme imagoschade en vrezen nu zelfs voor het voortbestaan van ons evenement.”

“Al meer dan vijftig jaar woon ik in de Velodroomstraat en nog nooit zag ik hier vernielingen van deze omvang”, zucht een oudere buurtbewoner. “Dit is puur vandalisme. Waar is het respect voor andermans eigendom gebleven? Ik hoop dat de daders snel worden gevat en moeten opdraaien voor de kosten.”

Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad
BJS Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad

Hét gespreksonderwerp in de Antwerpse Zurenborgwijk is maandagochtend nog steeds het graffitispoor dat vandalen in de nacht van zaterdag op zondag door de buurt trokken. “Op basis van de tags en/of tekeningen kon een traject worden uitgetekend dat aan Berchem Station begon”, weet politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Vandaaruit ging het via de Pretoriastraat en de Krugerstraat naar de Plantin en Moretuslei. Er werd graffiti in verschillende kleuren (wit, zwart, groen, rood, roze...) achtergelaten op gevels, deuren, werfafsluitingen… Zeker 60 panden werden het slachtoffer van de ‘kunstenaars’.”

Nadat zondagochtend de eerste meldingen binnenliepen, begon de politie meteen een onderzoek. “Daarbij worden camerabeelden uit de buurt gebruikt. Er komen twee verdachten in beeld, die nog moeten geïdentificeerd worden”, aldus Bruyns.

Toeval of niet, in de Krugerstraat vond afgelopen weekend het befaamde graffiti-evenement Meeting of Styles (in 2003 mee op poten werd gezet door acteur Matthias Schoenaerts) plaats. Meer dan 100 graffitiartiesten kwamen er samen om zo’n vier vierkante kilometer muur te herwerken tot kunst.

“Wij zijn gechoqueerd door het vandalisme”, reageert medeorganisator Arno Van den Veyver. “We organiseren Meeting of Styles met de bedoeling om graffiti juist van de straat te halen. Street art is doorheen de jaren uitgegroeid tot een volwaardige kunstvorm en dat hebben we dit weekend bewezen. Van over de hele wereld komen mensen hier prachtige werken bewonderen. En nu blijkt dat idioten nét dit weekend de hele wijk hebben besmeurd. We lijden enorme imagoschade en vrezen zelfs voor het voortbestaan van ons evenement.”

“Wij zijn gechoqueerd door het vandalisme”, reageert Arno Van de Veyver, medeorganisator van het befaamde graffiti-evenement Meeting of Styles.
BJS “Wij zijn gechoqueerd door het vandalisme”, reageert Arno Van de Veyver, medeorganisator van het befaamde graffiti-evenement Meeting of Styles.

Naar wie er achter de vandalenstreken zit, heeft Van den Veyver het raden. “De link met Meeting of Styles werd gelegd. Totaal onterecht: we hebben écht geen idee wie hiervoor verantwoordelijk is. We werken nauw samen met de politie in de hoop de daders snel te vatten. Omdat de hoogtewerkers die we hadden gehuurd ook zijn besmeurd, gaan we zelf klacht indienen.”

Gedupeerden kunnen de graffiti kosteloos laten verwijderen door het graffititeam van de stad Antwerpen. Clarisse en haar collega hadden maandag al hun handen vol. “Om één tag te verwijderen zijn we ongeveer een halfuur zoet”, zegt Clarisse. “We hebben er nu al enkele achter de rug en zijn nog zeker tot volgende week bezig om alles weg te krijgen. Wanneer de graffiti is aangebracht op garagepoorten of rolluiken gebruiken we speciale chemische doekjes. Is de verf aangebracht op een gevel, moeten we zandstralen.”

Clarisse van het Antwerpse graffititeam heeft haar handen vol met het verwijderen van de tags.
BJS Clarisse van het Antwerpse graffititeam heeft haar handen vol met het verwijderen van de tags.
Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad
BJS Graffiti-vandalisme in Antwerpse Zurenborgwijk: 60 gevels beklad14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  Een Graffiti event in de publieke ruimte? Over smaak en kleur valt inderdaad niet te discuteren. Ge zult er maar wonen .... Ge wordt die visuele vervuiling ook zomaar ongevraagd in je strot gedramd. Zou moeten verboden worden !!! Dat is om problemen vragen. Dan moet ge niet verwonderd zijn dat ge naast diegenen met goede bedoelingen ook de rotzooi in hun kielzog mee aantrekt.

 • Carlo Blanckaert

  Echte graffiti is mooi en geeft kleur aan een stad. Dit zijn geen graffiti, maar kleutertekeningetjes. Zielige ventjes.

 • Marianne Van den Lemmer

  Als ge die gevel-bekladders laat denken dat ze KUNST maken, dan moet ge niet verbaasd zijn dat ze hun kunst verderzetten op de huizen!

 • Alain Terrieur

  Die moeten toch een tijdje bezig geweest zijn. Het zijn geen simpele, lelijke tags, maar echte tekeningetjes. Dat is niet op een paar seconden gezet.

 • Peter Rouchet

  Je hebt kunstenaars en je hebt marginalen!