Nello en Patrasche krijgen rustplaats voor kathedraal

Het nieuwe kunstwerk.
Klaas De Scheirder Het nieuwe kunstwerk.
De winnnaar van de ontwerpwedstrijd voor een standbeeld van Nello en Patrasche is bekendgemaakt. De Gentse beeldhouwer Batist Vermeulen toonde gisteren de miniatuurversie van zijn werk, dat op 10 december wordt ingehuldigd op de Handschoenmarkt.

Nello en Patrasche zijn de hoofdpersonages uit de Engelse roman 'A Dog of Flanders' uit 1872. Het verhaal speelt zich af in Hoboken en Antwerpen: onder meer de kathedraal en de schilderijen van Rubens spelen er een belangrijke rol in. De Handschoenmarkt, vlak voor de kathedraal, is dan ook een logische locatie voor dit nieuwe werk. "Dit verhaal verdient om prominent aanwezig te zijn in het historisch centrum, dicht bij de kathedraal", zegt burgemeester Bart De Wever. "Met dit beeld krijgt Antwerpen een warme herinnering aan het toonbeeld van een hechte vriendschap tussen een kind en een dier. Zowel voor Antwerpenaars als bezoekers wordt dit een mooi icoon."


Kunstenaar Batist Vermeulen is vereerd met de bijzondere locatie die de stad voor zijn werk heeft gekozen. "Omdat de locatie zo'n belangrijke rol speelt in het verhaal vond ik dat ze deel moest uitmaken van het werk. Vandaar de kasseien van de Handschoenmarkt als deken." (PJBA)

Stadsgids Tanguy Ottomer en kunstenaar Batist Vermeulen met een miniatuurversie van het werk.
Klaas De Scheirder Stadsgids Tanguy Ottomer en kunstenaar Batist Vermeulen met een miniatuurversie van het werk.