N-VA geeft Groen zijn zin

BESTUURSAKKOORD DISTRICT DEURNE MAAKT RUK NAAR LINKS

Tjerk Sekeris (N-VA) wordt de nieuwe districtsvoorzitter.
Foto Klaas De Scheirder Tjerk Sekeris (N-VA) wordt de nieuwe districtsvoorzitter.
N-VA, Groen, Open Vld en CD&V stellen vandaag hun nieuwe bestuursakkoord voor het district Deurne voor. Om Groen aan boord te hijsen, willigde N-VA zowat alle eisen van de milieupartij in. Opmerkelijke nieuwigheden zijn wijkbudgetten, een diversiteitsraad en gratis soep en fruit in de scholen. Karen Maes (Groen) is de nieuwe schepen.

Groen wordt een steeds grotere factor in politiek Antwerpen. De partij bestuurt mee in vijf van de negen districten. In vier daarvan - Deurne, Antwerpen, Hoboken en Merksem - doen ze dat met N-VA. "In Deurne had N-VA geen alternatief meer", stelt Antwerps politicoloog Dave Sinardet vast. "Sp.a lag té moeilijk voor hen, PVDA en Vlaams Belang zijn uitgesloten. Maar voor N-VA is het met het oog op de stembusgang in 2018 ook interessant om goede banden met Groen te smeden. Bart De Wever wéét dat hij met Open Vld en CD&V mogelijk geen meerderheid meer haalt. Door samen te werken met Groen, hoopt N-VA de kans op een sterk sp.a/Groen-kartel te verkleinen."

Fikse prijs

N-VA betaalt een fikse prijs om Deurne van een jaar impasse te verlossen. Districtsburgemeester Peter Wouters verdwijnt uit het college en wordt vervangen door partijgenoot Tjerk Sekeris. Karen Maes (Groen) krijgt een zitje in het college. Het bestuursakkoord maakt een ruk naar links. Heel wat punten lijken zo geplukt uit de begrotingsvoorstellen van sp.a, Groen en PVDA toen die afgelopen herfst nog als een verenigd links front acteerden. "Groen heeft in zekere zin ons werk gedaan", reageert oud-districtsvoorzitter Frank Geudens (sp.a). "Soms is het leuker dat je je programma gerealiseerd ziet als je niet aan de macht bent, dan dat je bestuurt en niks gedaan krijgt."

Fietspaden

Wat ligt er nu op het schap? Tegen eind 2018 moet er een uitvoerbaar masterplan ('Hart voor Deurne') zijn voor het centrum van het district. Verder komt er een heraanleg van het Wim Saerensplein en van de Herentalsebaan, tussen het Mestputteke en het ziekenhuis Monica. Een andere belofte is de aanleg van tien fietspaden. De wijkbudgetten, een eis van Groen, doen denken aan de burgerbegroting in het district Antwerpen. Soep en fruit voor de scholen en een diversiteitsraad: ze lijken geïnspireerd door Borgerhout.


Districtsraadslid Walter Verbruggen (Groen) is tevreden. "Van bij het begin eisten we een schepenzetel met inhoud. De voorbije twee weken hebben we nog wel veel moeten praten met de coalitiepartners."

Mobiliteit

Lokaal burgemeester Tjerk Sekeris wil niet horen dat N-VA nu een links district leidt. "Kijk naar de mobiliteit. We hebben in drie jaar al veel gedaan voor fietsers en het openbaar vervoer. Vorig jaar viel hier geen enkele verkeersdode, tegen vier in 2014. De heraanleg van het Wim Saerensplein stak een tijd in de koelkast, maar we hadden dat er op vraag van de oppositie weer uitgehaald. De Herentalsebaan is eigenlijk een stedelijk project."


Oppositiepartij sp.a buste dit weekend een folder die niet toevallig 'Hart voor Deurne' als kop kreeg. Frank Geudens: "We kijken nu drie jaar toe vanaf de zijlijn. Voor de Deurnenaar ben ik blij. Al zullen we nog moeten zien hoe de beloften in de begroting worden vertaald. Van onze kant vragen we voor het district een horecaplan. Want nu trekt 80 procent van de inwoners naar de stad om iets te eten of te drinken. De Craeybeckxlaan moet dan weer een wandelboulevard worden."


Maandagavond keurden de ledenvergaderingen van Groen, N-VA, Open Vld en CD&V het akkoord goed.