Moordenaar Julie kwam sporadisch eten bij daklozenopvang Kamiano: “Nog veel kruitvaten zoals Steve die op ontploffen staan”

Christine Wouters Sant'egidio Kamiano
Laenen Christine Wouters Sant'egidio Kamiano
Daklozenopvang Kamiano kwam sporadisch in contact met Steve B., de moordenaar van Julie Van Espen. Hij kwam er eten en zich wassen maar contact had hij met niemand. “Hij was erg teruggetrokken, een zonderling.” Tegelijk waarschuwt de organisatie dat er nog tikkende tijdbommen rondlopen die geen weg vinden naar de nodige hulpverlening.

Steve B., de moordenaar van Julie Van Espen (23), kwam af en toe eten bij Kamiano. Hier kunnen daklozen terecht voor een maaltijd, kunnen ze wat rusten en zich wassen. Toen de politie maandag een opsporingsbericht van de Steve verspreidde, wisten de medewerkers van Kamiano en Sant’Egidio meteen dat er iets niet pluis was. “Voor dag en dauw stond de politie maandagochtend voor onze deur om te vragen of we de man op de foto kenden. We wisten meteen dat Steve iets vreselijks had gedaan,” vertelt Christine Wouters, vrijwilliger en arts bij Sant’Egidio, de koepelorganisatie. 

Nochtans kende niemand die zwijgzame en teruggetrokken man echt. “Sporadisch kwam hij langs voor een maaltijd en ook onze mobiele ploegen kwamen hem wel eens tegen op straat maar een gesprek hebben we nooit gehad. Dat liet hij niet toe. We wisten niet hoe hij heette en ook zijn verleden was ons totaal onbekend. Niemand van ons kan zich herinneren een goed inhoudelijk gesprek te hebben gehad met hem,” aldus Christine. Wanneer Steve een laatste keer langskwam, kan ze moeilijk zeggen. “Was het weken, maanden, ik weet het niet. Hier komt zoveel volk langs.”

Tikkende tijdbom

En tussen dat volk zitten volgens Christine nog tikkende tijdbommen. “Ik ken enkele kruitvaten die op het punt staan te ontploffen. Het zijn mensen die binnen afzienbare tijd of zichzelf iets aandoen of anderen. Net zoals nu gebeurd is met Julie. Uiteraard geven wij die mensen door aan de politie maar na enkele uren belanden zij weer op straat. En dat is de slechtste omgeving die er is voor die mensen.” Volgens haar is er een hiaat in het rechts- en zorgsysteem. “De echt zware gevallen vinden niet hun weg naar een psychiatrisch centrum. Net omdat ze te moeilijk zijn. Maar die mensen zijn dan weer te licht voor het gerecht. Die grijze zone is enorm gevaarlijk.” 

Vandaar roept de organisatie op om meer mensen en middelen vrij te maken om op een multidisciplinaire manier deze moeilijk hanteerbare mensen op te volgen. “Voor andere complexe aandoeningen wordt rond de zieke toch ook een team van specialisten samengeroepen, waarom wordt er dan niet meer werk gemaakt van samenwerking tussen justitie, psychiatrie en sociale zorg?” 

Respect

Tegelijk zegt Christine dat we niet mogen vergeten dat niemand als misdadiger geboren wordt. Steve is zelf slachtoffer van seksueel misbruik op jonge leeftijd, wellicht liep hij nog andere wonden op die nooit zijn geheeld. Veel respect daarom ook voor het engagement van de familieleden die Steve de voorbije jaren zijn blijven opvangen, ook wanneer dat zeer moeilijk was en wanneer vele anderen het blijkbaar hadden opgegeven.”

Christine hoopt dat deze gebeurtenis de nodige veranderingen en verbeteringen met zich zal meebrengen. “Maar het zal een werk van lange adem zijn. Kijk, er staan verkiezingen voor de deur. Ik hoop dat de nieuwe bestuursploeg met oplossingen komt. Maar laat ons ook niet vergeten dat wij al in een veilige samenleving vertoeven. Er is enorm veel commotie omdat we het niet gewoon zijn wat er nu gebeurd is, en gelukkig, maar het toont ook aan dat het heel uitzonderlijk is. 

Steve B.
Facebook Steve B.25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Van Hauwermeiren

  In onze maatschappij is er altijd wel een uitleg voor alles, maar feiten zijn feiten en hoe onpopulair het ook is de rotte appels moeten eruit, definitief.

 • benny de roeck

  Vindt het raar dat niemand hem echt kent, hij sprak met niemand etc maar ze weten wel dat hij sexueel uitgebuit is????

 • daniel moniez

  hij heeft da meisje vermoord punt uit !!! ieder mens heeft soms moeilijk,sexueel ook, het verstand moet erboven staan,!!!

 • Karine Roeland

  Sorry, maar voor zulke 'tijdbommen' is geen plaats in onze maatschappij.

 • Gaston Peeters

  Toen ik 18 werd, werd ik 12 maanden opgesloten in een kazerne of beter gezegd een kamp van het Duitse leger, met een kachel en een wasbak die ge eerde in een stal zou verwachten, zonder dat ik iets had misdaan, buiten het feit Belg te zijn! Nu moeten gevangenissen sterren hotels zijn en is het een privilege om er te worden opgesloten zelfs voor de ergste misdaden.