Montevideopakhuizen herrijzen als ‘zwevende’ appartementen

De appartementen zweven over het Limaplein
M2 Architecten De appartementen zweven over het Limaplein
Na jaren van leegstand en verschillende architecten en projectontwikkelaars die hun hoofd braken over de Montevideopakhuizen, zal de site op het Eilandje eindelijk onder handen genomen worden. De pakhuizen worden omgevormd tot zestien zwevende luxeappartementen, penthouses met zwembaden, kantoorruimtes, een supermarkt en ondergrondse parkeerruimte.

Zestien luxe-appartementen op vijf meter hoogte die zweven boven het Limaplein op ‘t Eilandje. Dat is in een notendop hoe het gloednieuwe Montevideo-project eruit zal zien. De eerste verdieping van het nieuwe gebouw en alle drie verdiepingen erboven zullen namelijk elf meter uitsteken met een overkraging over de volledige breedte van de appartementen. 

“Bij het ontwerp van het gebouw en de keuze van de materialen hebben we onze inspiratie opgedaan bij de haven en de oude havenkranen. We kiezen voor een speciaal soort staal die erg doen denken aan de industrie die hier vroeger heerste. Het resultaat is een markant gebouw dat uniek zal zijn in het Antwerpse stadsbeeld”, vertelt Philip Mortelmans van M2 Architecten.

100 jaar oud

In totaal komen er op de site van de honderd jaar oude pakhuizen twaalf luxe-appartementen, vier penthouses met privé-zwembaden, twee horecazaken, een supermarkt, een ondergrondse parking en 12.000 vierkante meter aan kantoren en commerciële ruimtes. “Er zal geen tekort zijn aan parkeerplaatsen aangezien alle bewoners en personen die toegang moeten hebben tot de kantoren, commerciële ruimtes en de supermarkt kunnen parkeren in de ondergrondse parking. Het gaat dus niet om een publieke rotatieparking”, aldus Mortelmans. Een ook op vlak van mobiliteit zou er geen probleem mogen zijn. “De Montevideostraat zal opnieuw dubbel richting worden zodat het verkeer niet via de Londenstraat moet rijden.”

Fosbury & Sons neemt haar intrek in de oude pakhuizen. Deze Antwerpse speler begon in 2016 met één vestiging en opende eind vorig jaar een tweede in Brussel. In Montevideo worden er ook extra grote private kantooroppervlaktes aangeboden. Tot slot komen er ook verschillende meeting rooms, eventlocaties en een lunchplek.

Over drie jaar moet alles klaar zijn. 

De nieuwe skyline van het Eilandje
M2 Architecten De nieuwe skyline van het EilandjeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.