Moeder die ‘Arthur’ te vondeling heeft gelegd, moet toch voor rechter verschijnen

Baby Arthur.
RV Baby Arthur.
De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft een Poolse vrouw uit Antwerpen naar de correctionele rechtbank verwezen, omdat ze haar baby te vondeling had gelegd. Dat werd vernomen bij het hof van beroep. De raadkamer had haar een opschorting gegeven, maar het parket was tegen die beslissing in beroep gegaan.

Een schoonmaakster vond op 5 maart 2019 een pasgeboren baby in de hal van een appartementsgebouw aan de Grote Koraalberg in Antwerpen. Het jongetje, dat later de naam ‘Arthur’ kreeg, zat in een papieren zak en was in een deken gewikkeld.

Via onder meer camerabeelden kon de politie een week later een 38-jarige vrouw identificeren. Ze bekende dat ze de moeder was en dat ze de baby had achtergelaten. De vrouw was ongewenst zwanger en kampte met privéproblemen. Niemand was van haar zwangerschap op de hoogte.

In paniek geraakt

Nadat ze alleen was bevallen, was ze in paniek geraakt en had ze een plaats gezocht om het kind achter te laten. Ze had naar eigen zeggen nog nooit van de vondelingenschuif gehoord. Ze werd na verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

Het parket wilde haar voor de rechtbank brengen voor het verlaten van een minderjarig kind. Daarop staat een gevangenisstraf van één maand tot drie jaar en een geldboete van 26 tot 300 euro. 

Vondelingenschuif

Kristof Aerts van het Antwerpse parket: “Bewoners van Antwerpen weten dat er een vondelingenschuif bestaat. Een boreling die daar wordt achtergelaten, zal binnen de kortste keren gevonden en verzorgd worden. Als parket vinden wij dat de jonge moeder het anders had kunnen aanpakken dan haar kindje zomaar in een hal van een gebouw neer te zetten. Dat signaal willen wij meegeven door haar te vervolgen.”

De raadkamer besliste in oktober echter om haar een opschorting te geven. Het parket ging in beroep en de KI heeft nu beslist dat de vrouw alsnog voor de rechtbank zal moeten verschijnen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kris Verbeek

    Een moeder die zoiets doet, moet toch ten einde raad zijn. Het is niet dat zij Arthur in een vuilbak heeft achtergelaten. Ja, wij Antwerpenaren kennen de vondelingenschuif. Maar kennen buitelanders die ook. Ikzelf zou moeten opzoeken waar die schuif is, hoewel ik weet dat ze er is.