Modemuseum pakt uit met Martin Margiela

Laenen
De tentoonstelling Martin Margiela, The Hermès years in het Modemuseum focust op de visionaire creaties van de Belgische ontwerper Margiela tussen 1997 en 2003 voor het luxemerk Hermès.

Dit werk wordt geconfronteerd met ontwerpen voor zijn eigen merk Maison Martin Margiela, waarmee hij al sinds eind jaren '80 hoge ogen gooide. De avant-garde ontwerper stopte in 2009, maar zijn invloed zindert nu meer dan ooit door. Tijdens de Paris Fashion Week van herfst-winter 2016-2017 werd Martin Margiela als de grootste invloed op de Parijse modeweek genoemd.


Waarom is er momenteel een Margiela revival aan de gang? "De modewereld is de laatste paar jaren op hol geslagen, onder meer door de invloed van social media ", zegt curator Elisa De Wyngaert. "Jonge ontwerpers kijken terug naar de aanpak van Margiela, de voorloper van de slow fashion. Hij recycleerde ontwerpen op een slimme manier, soms ook met gerecupereerde materialen". Of wat dacht u van een topje volledig opgebouwd uit aan elkaar gehaakte verlovingsringen, een wollen damestrui gemaakt van 6 paar opengeknipte herensokken, of een bedrukte top, gemaakt van een plastic wegwerptasje?

De tentoonstelling Martin Margiela, The Hermès years in het Modemuseum focust op de visionaire creaties van de Belgische ontwerper Margiela tussen 1997 en 2003 voor het luxemerk Hermès.
Laenen De tentoonstelling Martin Margiela, The Hermès years in het Modemuseum focust op de visionaire creaties van de Belgische ontwerper Margiela tussen 1997 en 2003 voor het luxemerk Hermès.

Natuurlijke pasvormen

"What's that jacket Margiela?" vraagt rapper Kanye West zich af in megahit Niggas in Paris. Wel Kanye, het is waarschijnlijk krokodil, kasjmier met shetlandlook of geitenleder want voor zijn Hermes-stuks gebruikte Margiela de meest luxueuze materialen. Zeker in de Hermes-stukken komt ook zijn sterke focus op de natuurlijke pasvormen van de vrouw helemaal naar boven. Door monochrome kledingstukken te ontwerpen die je op verschillende manieren kan dragen, verlengt Margiela de levensduur van elke vrouw haar kleerkast. Een mantel in kameelhaar wordt een cape dankzij slimme insnedes onder de mouwen.

Kenmerkende kleuren

Visueel zit de expositie knap in elkaar, met het kenmerkende oranje als achtergrond voor alle stuks met Hermes-signatuur en wit voor de Maison Martin Margiela ontwerpen. Ook mooi: voor de video's werden de modellen uit zijn vroege shows opnieuw opgetrommeld om te tonen hoe de stuks gedragen kunnen worden. Liefhebbers van Belgische mode weten tot 27 augustus waarheen. (DILA)