Mmm... hamburger van 'gekruist varken'

KOEN VANMECHELEN LAAT U EEN BROODJE KUNST PROEVEN

Kunstenaar Koen Vanmechelen presenteert 'Lucy' in Meatpack in de Samberstraat.
Klaas De Scheirder Kunstenaar Koen Vanmechelen presenteert 'Lucy' in Meatpack in de Samberstraat.
De bezielers achter Mercado en Plein Publiek lanceren dit weekend een nieuw project: Meatpack, een pakhuis van 5.000 vierkante meter vol kunst, muziek, mode en 'nightlife' in de Samberstraat. Meatpack wil de Slachthuiswijk internationaal op de kaart zetten. 'Lucy', een kunstproject van Koen Vanmechelen rond gekruiste varkensrassen, kan u er overigens niet alleen zien, maar ook proeven.

Een jaar lang nemen de bezielers achter Mercado en Plein Publiek, samen met creatief bureau Eventsure hun intrek in 5 lege hangars in de Samberstraat 42. "Meatpack moet het rebelse neefje worden van Plein Publiek en Mercado", zegt Thomas Wijnen. "De tijd dat een plek een galerij of een nachtclub of een concertzaal moest zijn, is voorbij. Wij willen dat allemaal tegelijk zijn."


Vanaf 9 december opent Meatpack. De fabriekshallen krijgen elk een eigen creatieve functie en design.Een van de uithangborden wordt Project Lucy van kunstenaar Koen Vanmechelen.


Vanmechelen werd bekend met zijn project The Cosmopolitan Chicken, een wereldwijd kruisingsprogramma met nationale en regionale kippenrassen. Met dat project wil Vanmechelen de kosmopolitische kip kweken, één die het DNA van de hele wereld in zich draagt. Nu doet hij hetzelfde, maar met een varken."Het kruisen is een metafoor voor de mondiale culturele en genetische smeltkroes. 25 Jaar geleden zag niemand iets in diversiteit, nu is het een 'hot item'", aldus Vanmechelen.

Workshops graffiti

Lucy is een combinatie van een Mangalica, een Hongaars winterhard varken en een Duroc, een hedendaagse industrieel varken. De varkens zullen te zien zijn in een ren, gecombineerd met een video-installatie. Daarnaast kan je ook proeven van een Lucy-dog, een hamburgervan de nakomelingen van Lucy. "Ik ben een groot voorstander van stadslandbouw", zegt Koen. "De natuur moet weer een plek krijgen in de stad, zodat mensen er weer voeling mee krijgen."

Ambachten

In de hangar die de Samberstraat met de Twee Netenstraat verbindt, zijn de muren bewerkt door 40 vooraanstaande graffiti-artiesten. Curator Arno Arnouts wil met T.A.G.S. (The Antwerp Graffiti and Street art museum) street art op de voorgrond plaatsen. Er zijn ook workshops graffiti. In de 'creative village' gaan 12 ambachtelijke ondernemers aan de slag: schilders, kostuumontwerpers, boekbinders, fietsenmakers of chocolatiers, alles kan.

Concertzaal

Creatieve rappers en beatknutselaars kunnen in een heuse muziekstudio aan de slag.


In de 'white box', een sneeuwwitte ruimte van 500 vierkante meter huist het Observatorium: een tentoonstellingsruimte voor hedendaagse beeldende kunst. Onder meer Guillaume Bijl, bekend van zijn installaties en schilder Karin Hanssen stellen er hun werk voor naast jong, aanstormend talent. Tot slot is er ook nog een concertzaal waar zowel jazz, lezingen als feestjes van Antwerpens beste organisatoren zullen plaatsvinden.