Mislukte uithaling van cocaïne eindigt in moordpoging

Savas G. riskeert een celstraf van 16 jaar omdat hij Mehmet I. vorig jaar met een mes in de buik had gestoken na een mislukte uithaling van een partij cocaïne. Er werd twaalf jaar cel gevorderd voor de moordpoging en nog eens vier jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de drugsinvoer. De verdediging vroeg de vrijspraak.

Savas G. werd op 6 oktober 2016 naar een café in Antwerpen gesommeerd. Mehmet I. zou hem daar bedreigd hebben, omdat de uithaling van een partij cocaïne eerder op de dag mislukt was. Savas G. had daarvoor Ali A. aangebracht. Die moest in de Antwerpse haven acht zakken cocaïne uit een Zuid-Amerikaanse container halen en ze vervolgens in een Europese container steken, omdat die minder kans op controle liep. Ali A. werd echter op de kaai betrapt. Savas G. kreeg in het café de keuze: ofwel ging hij het zelf oplossen in de haven, ofwel moest hij het adres van Ali A. geven. Savas G. weigerde en het kwam tot een schermutseling, waarbij hij Mehmet I. in de buik stak. Savas G. wist van geen ophouden en bleef uithalen met het mes. Mehmet I. probeerde het mes met een barkruk af te weren.

"Zelfverdediging"

Zijn advocate vroeg de vrijspraak. "Savas G. handelde uit wettige zelfverdediging en nam dat mes alleen maar om zichzelf te beschermen. Hij stak ook slechts één keer. Daaruit kan geen intentie tot doden worden afgeleid. Van enige voorbedachtheid is evenmin sprake", pleitte meester Janne Theeuwes. Ook voor de invoer van de cocaïne pleitte ze de vrijspraak. Vonnis op 10 januari. (PLA)