Minder mobiel maar toch zelf boodschappen doen? Neem eens de ‘Winkelbus’

De winkelbus zal minder mobiele mensen naar de supermarkt brengen
Belga De winkelbus zal minder mobiele mensen naar de supermarkt brengen
Minder mobiel, maar toch zelf boodschappen doen? De inwoners van Luchtbal kunnen sinds vandaag gebruik maken van de ‘winkelbus’. Het gaat om een proefproject  dat nog zeker tot 27 mei loopt, daarna wordt bekeken of het project zal blijven bestaan.

Stad Antwerpen en CM-vrijwilligersorganisatie Samana organiseren het project, waarbij mensen die minder mobiel zijn, toch zelf boodschappen kunnen doen. Een busje zal hen oppikken aan een halte (in de Montrealstraat, Liverpoollaan, Columbiastraat of Canadalaan), en brengt hen dan naar de supermarkt.

In de wijk Luchtbal zijn maar weinig winkels, en bewoners moeten dus vaak verre verplaatsingen maken voor hun inkopen. Dat is voor mensen die minder mobiel zijn niet mogelijk. Daarom riep Samana de ‘winkelbus’ in het leven. Er zijn acht plaatsen in het busje, dus reserveren is wel nodig. Samana levert de bus, chauffeur en vrijwilligers, de stad neemt de verplaatsingskosten voor haar rekening. “Er is hier een gebrek aan winkels, maar we kunnen uitbaters niet dwingen zich hier te vestigen”, zegt schepen van Mobiliteit en Middenstand Koen Kennis (N-VA). “We gaan wel proberen om op termijn weer een supermarkt naar deze buurt te lokken, maar intussen kunnen projecten zoals deze winkelbus een oplossing bieden.”

Boodschappenlijn

Twee jaar geleden lanceerde de vrijwilligersorganisatie ook al een ‘boodschappenlijn’, waarbij mensen hun booschappenlijstje kunnen doorgeven en Samana dan iemand zoekt die in de buurt woont en bereid is boodschappen voor zijn of haar minder mobiele buurtbewoner mee te nemen. “We hoorden echter van veel mensen dat ze toch ook graag zelf nog naar de winkel zouden gaan om ter plaatse te kiezen wat ze willen kopen. En ook het sociaal contact missen die mensen.”, zegt directeur Johan Tourné van Samana.

Tot 27 mei zal de winkelbus elke maandag rijden, na deze proefperiode wordt bekeken of het project in de reguliere werking van Samana kan worden opgenomen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank Joos

    Vraag een kleine bijdrage van 1 euro per rit ( dus 2 euro op en af ) en de bus zal blijven bestaan. Want gratis bestaat niet en er zullen daar problemen van komen. En er zal niemand reclameren voor die 2 euro. Anders mooi initiatief.