Met tienduizend strijden tegen borstkanker

Het team van AZ Sint-Monica geniet van de nazomerzon tijdens de Race for the Cure.
Laenen Het team van AZ Sint-Monica geniet van de nazomerzon tijdens de Race for the Cure.
Uitstekend weer voor de Race for the Cure, de wandel- en looptocht die de strijd tegen borstkanker steunt. Tienduizend deelnemers verzamelden zondagochtend op Linkeroever. Onder hen een 70-koppige delegatie patiënten en personeel van AZ Monica.

Gerda Van Laerhoven (63) kreeg de kankerdiagnose in november 2016 te horen. Vandaag gaat alles goed. "Ik ben snel bij dokter Nathalie Degrieck (diensthoofd van de Borstkliniek van AZ Monica) terechtgekomen. Er zijn drie operaties gevolgd. Chemo hoefde niet, bestralingen moesten wel. Na vijf maanden ben ik weer gaan werken."

Drie kilometer

"We hebben gekozen voor 3 kilometer wandelen om het toegankelijk te houden", zegt dokter Degrieck. Kate Pattijn leidt de revalidatieafdeling in AZ Monica. "We stellen ons programma open voor, tijdens en na een chemo. Voor iedereen wordt iets op maat uitgewerkt. De resultaten zijn echt goed: wie meedoet, doorstaat een chemo beter, is minder moe. We halen hen uit een spiraal."


Anita Ceulemans (63) stapt binnenkort in het revalidatieprogramma. "Eind vorig jaar viel na een tweejaarlijks onderzoek in de mammobiel een brief met slecht nieuws in de bus, net op de dag dat mijn moeder overleed. Er zijn bij mij twintig lymfeklieren weggenomen, in januari moest ik met chemo starten, in juli volgden bestralingen. De vermoeidheid valt me zwaar, maar de gewrichtspijn is erger. Gelukkig zijn de prognoses goed. Ik was altijd heel sportief en wil snel revalideren."


Volgend jaar wil Race for the Cure naar verschillende Europese steden. (PHT)