Met machinegeweer op de motor: politie Antwerpen stelt nieuw, zwaarbewapend interventieteam voor

Een "Emergency Respons Team" van de Antwerpse politie verplaatst zich op de moto. De bijrijder springt langs achter van de motor om tussen te komen.
Klaas De Scheirder Een "Emergency Respons Team" van de Antwerpse politie verplaatst zich op de moto. De bijrijder springt langs achter van de motor om tussen te komen.
Het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie kenden we al. Nu komt er een nog sneller team, het Emergency Respons Team. Het ERT bestaat uit twee zwaarbewapende agenten op een BMW-motor die snel en vlot door een menigte kunnen laveren. Zoals op koopjesdagen op de Meir of bij het eindejaarsvuurwerk waar elk jaar 100.000 toeschouwers opdagen. 

Bij evenementen zoals de kerstmarkt is het gebruikelijk dat het stadsbestuur de straten verkeersvrij maakt. Voor de veiligheid worden dan antiterreurbarrières opgesteld zodat niemand met een auto of vrachtwagen op de menigte kan inrijden. 

Burgemeester Bart De Wever: “Deze periode van het jaar blijft gevoelig voor terreuraanslagen. Er waren al aanslagen op de kerstmarkten van Berlijn (2016) en Straatsburg (2018). Daaruit hebben wij geleerd dat de politie snel en wendbaar moet kunnen zijn als een verdachte op een evenement opduikt. Met de auto gaat dat meestal niet door die antiterreurbarrières. Daarom hebben wij een apart motorteam opgericht.”

De BMW 1200 GS is gekozen omdat hij een hoge opbouw heeft. Je kan er vlot trottoirs of trappen mee afrijden, zelfs met een man achterop

Een van motorrijders

Stroomstootwapen

Het team bestaat telkens uit twee agenten op één motor, een BMW 1200 GS. De motorrijder heeft naast zijn pistool ook een stroomstootwapen bij. De bijrijder heeft een B&T.300 machinegeweer als extra wapen mee. De agenten dragen een speciaal ontworpen grijs-zwart motorpak met het opschrift “Politie”. Het is de bedoeling dat bij evenementen telkens zes politiemensen op drie motoren worden ingezet waarvan één iemand als teamchef fungeert. 

De politie stuurde drie leden van de arrestatie-eenheid voor een opleiding naar de politie van Singapore waarmee een samenwerkingsprotocol is afgesloten. Eén Antwerpse agent raakte tijdens die opleiding overigens ernstig gewond toen hij als bijrijder op de motor ten val kwam. De drie instructeurs organiseerden naderhand tactische trainingen voor vijftien collega’s in Antwerpen. 

“Het vergt veel behendigheid om met een motor van 300 kilogram en een bijrijder achterop te manoeuvreren”, vertelt één van de ERT-motorrijders. “De BMW 1200 GS is gekozen omdat hij een hoge opbouw heeft. Je kan er vlot trottoirs of trappen mee afrijden, zelfs met een man achterop.”

Geen achtervolging

In tegenstelling tot de Snelle Respons Teams in hun krachtige anonieme wagens (Audi Q7) zullen de ERT-motorteams niet ingezet worden bij achtervolgingen. 

Adjunct-diensthoofd Janbart Bryssinckx van de Arrestatie-eenheden: “Achtervolgen met een motor is levensgevaarlijk. Daarvoor zijn de politiemensen op de motoren veel te kwetsbaar. Eén tik van een auto kan een snelrijdende motor onderuit doen gaan." 

De politie heeft naast de vier zwaardere BMW’s 1200 (kostprijs 23.000 euro per stuk) ook vier lichtere motoren BMW 850 gekocht. Die motoren zullen ingezet worden voor interventies in burger. 

Een van de leden draagt nog een machinegeweer als extra wapen.
Klaas De Scheirder Een van de leden draagt nog een machinegeweer als extra wapen.37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Piet Mondriaan

  Hahaha, een BMW 1200gs om vlot en soepeltjes door de binnenstad en menigte te manoeuvreren????? Daar zijn wel betere en veel geschiktere opties voor. Waarom zo'n zware marketingmachine??

 • Jef Denijs

  Hun 'klanten' zijn zelfs beter bewapend. Waar die drugscriminelen die wapens vandaan halen is me een raadsel.

 • johny daneels

  Schitterend, dank u bart de wever

 • Frank De Belie

  Schitterend initiatief.Dit is jammergenoeg vandaag absoluut nodig in een grote stad waar criminelen al met granaten beginnen gooien

 • John Rogers

  Machinegeweren en menigte (?) maar gros van de menigte juichende het nog toe, wat is dan de volgende overtreffende stap, bazooka's ?