Melikan Kucam zit al tien weken in gevangenis

Twee weken geleden kwamen in Mechelen nog honderden sympathisanten betogen voor de vrijlating van Melikan Kucam.
BELGAONTHESPOT Twee weken geleden kwamen in Mechelen nog honderden sympathisanten betogen voor de vrijlating van Melikan Kucam.
 De raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag de aanhouding van Melikan Kucam (44) met een maand verlengd. Het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid wordt verdacht van gesjoemel met humanitaire visa. Zijn advocaat Walter Damen zegt dat er beroep zal worden aangetekend tegen die beslissing.

Kucam wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten opstelde met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Het ging om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap die in conflictgebieden in Syrië, Irak en de buurlanden zitten. Hij zou zich laten betalen hebben om mensen op die lijst te zetten, maar Kucam ontkent dat met klem.

De veertiger zit intussen al tien weken achter de tralies en de raadkamer oordeelde dinsdag dat zijn aanhouding noodzakelijk blijft voor het onderzoek. Kucam gaat in beroep tegen die beslissing, waardoor hij binnen de vijftien dagen voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling zal verschijnen. De 21-jarige zoon van het Mechels gemeenteraadslid werd maandag vrijgelaten onder voorwaarden. Hij mag geen contact hebben met zijn vader. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.