Meisjes van 12 en 13 jaar opgepakt voor agressie aan schoolpoort in Merksem

Lindsay, 13-jarig meisje dat zwaar toegetakeld werd door enkele medeleerlingen van het Stedelijk Lyceum in Merksem
Photo News Lindsay, 13-jarig meisje dat zwaar toegetakeld werd door enkele medeleerlingen van het Stedelijk Lyceum in Merksem
De Antwerpse politie heeft vandaag twee minderjarigen, meisjes van 12 en 13 jaar, opgepakt voor de vechtpartij aan de schoolpoort van het Stedelijk Lyceum in Merksem. Daar werd de 13-jarige Lindsay na schooltijd in elkaar geslagen door een groepje medeleerlingen. De twee opgepakte meisjes zijn onder voorwaarden weer vrijgelaten. “Zij beseffen dat hun gedrag ontoelaatbaar is”, zegt advocaat Bart Vanmarcke.

Lindsay, een 13-jarige leerling van het Stedelijk Lyceum in Merksem, werd op 8 november na schooltijd hard aangepakt toen zij naar de tramhalte stapte. Een kliek vriendinnen schold haar uit, trok haar bij het haar tegen de grond en trapte en sloeg op haar. Lindsay liep kneuzingen over haar hele lichaam en een hersenschudding op. Enkele jongeren filmden het incident en zetten het op sociale media.

Donderdag pakte de Antwerpse politie twee verdachten op. Het gaat om meisjes van 12 en 13 jaar. Zij waren eerder deze week al geschorst door de directie van het Stedelijk Lyceum. De twee vriendinnen, die niet in de klas van Lindsay zitten, werden voorgeleid bij de jeugdsectie van het Antwerpse parket. Na een uitgebreid gesprek kregen de twee meisjes strenge voorwaarden opgelegd en werden zij vrijgelaten. 

Advocaat Bart Vanmarcke die één van de twee meisjes bijstaat: “De meisjes beseffen dat hun gedrag ontoelaatbaar is. Het incident heeft een hele voorgeschiedenis maar dan nog is hun reactie niet goed te praten. Dat zien zij nu wel in. De procureur heeft hen een absoluut contactverbod met het slachtoffer opgelegd. Dus ook geen berichtjes via sociale media of andere reacties. Zij moeten ook meewerken aan een herstelbemiddeling.” 

De directie stuurde de twee meisjes voorlopig van school. Of zij dit schooljaar nog mogen terugkeren, is niet zeker. Drie andere leerlingen zijn geïdentificeerd als de ‘filmers’ van de vechtpartij. De school heeft aangekondigd dat  zij zich aan een sanctie mogen verwachten. 

Terug naar school

Slachtoffer Lindsay herstelt thuis van haar kwetsuren. Zij is nog te bang om terug naar school te gaan. 

Vader Bart Neeter: “Lindsay komt met bus en tram naar school en vooral dan is zij kwetsbaar. De vechtpartij heeft zich aan de tramhalte afgespeeld. Wij zoeken samen met de schooldirectie en de politie uit hoe wij haar van en naar school kunnen beschermen. 

De arrestatie van die twee meisjes is een goeie zaak. De strenge voorwaarden die het gerecht oplegt, zal hen hopelijk hun fouten doen inzien. Ik verwacht ook dat hun ouders de lijn van het gerecht doortrekken en hun kinderen streng aanpakken. Geen enkele ouder mag  zoiets tolereren van zijn kinderen.”
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Camp

  laten we eerlijk zijn. Dit gedrag is niet goed te praten. Maar ik dacht dat het er meer dan 2 waren. Gaan ze alleen deze 2 straffen. Mocht ik van die school zijn zou ik weten welke straf de pesters zouden krijgen. Alleen zullen snel hun ouders hierover hun beklag komen doen, want hun kind is wel een engeltje. Het slachtoffer is fout. Of denk je dat dit vroeger al niet het geval was. Juist er is nog niets veranderd. Pestgedrag en geweld wort nog altijd getolereerd.

 • Hilde Eykens

  Normaal worden de ouders toch verantwoordelijk gesteld voor hun minderjarige kinderen? Of telt dat niet voor iedereen.

 • CARINE VANSTEENKISTE

  En deze die dit gefilmd hebben. Ook niet normaal. Laten die 2 gewoon begaan. En er waren er zo te zien nog die erop stonden te kijken, zonder te reageren. Waarom worden die 2 ook niet van school gestuurd ?

 • Erwin Vandriessche

  Goed dat ze zijn opgepakt en onder voorwaarden terug thuis zijn. Doch een internering in een gesloten jeugdinstelling voor één maand had beter tot inzicht kunnen dienen. Nu boos vingertje en terug thuis met voorwaarden, waarvan ze geen last hebben is ook maar niets hé, zeker als de ouders van hen niet meespelen! Wie zal het controleren?

 • lukas wouters

  Indien het de rechter zijn dochter zou geweest zijn, had hij ze dan ook vrijgelaten? Natuurlijk hebben ze ingezien dat het niet mag, anders werden ze zwaarder bestraft...tot het volgende incident. Schoolverwijs zo de minimumstraf moeten zijn.