Mechelsesteenweg wordt nieuwe vintage-wijk

DESIGNKLEDING VERDRINGT MEUBELS IN KLOOSTERSTRAAT

Danny Verbruggen, uitbater van het Antwerp Arts en Antiques Center.
Laenen Danny Verbruggen, uitbater van het Antwerp Arts en Antiques Center.
De Kloosterstraat, tot voor een paar jaar hét walhallah voor antiek-vintage en brocanteliefhebbers, wordt meer en meer ingepalmd door grote design-kledingwinkels. Er is een duidelijke verschuiving merkbaar van dat soort meubelzaken naar de Mechelsesteenweg.

Van heinde en ver komen de mensen naar de Antwerpse Kloosterstraat om unieke meubelstukken te kopen. In zowat élke toeristengids wordt de straat al jaren aanbevolen voor het specifieke aanbod. Maar de laatste tijd openen opmerkelijk veel grote design-kledingzaken hun deuren in de Kloosterstraat. "De Kammenstraat en de Nationalestraat barsten qua mode uit hun voegen", stelt Danny Verbruggen vast, zelf uitbater van het Antwerp Arts en Antiques Center op de Mechelsesteenweg.

Dit soort winkels schieten op de Mechelsesteenweg als paddenstoelen uit de grond.
Saskia Castelyns Dit soort winkels schieten op de Mechelsesteenweg als paddenstoelen uit de grond.

Huurprijzen

"Ze steken de Nationalestraat over en belanden via de Steenhouwersvest in de Kloosterstraat. De panden daar liggen dicht aan de kade en hebben dus het potentieel door hun grote ruimtes. Die designketens gooien ook grof geld tegen de veelal verloederde panden in de Kloosterstraat. Bovendien kunnen ze ook de torenhoge huurprijzen makkelijker neerleggen."


Het gevolg: de meubelzaken zoeken hun gading elders. Op de Mechelsesteenweg bijvoorbeeld. Daar zijn de voorbije jaren heel wat vintage-en brocantewinkels bijgekomen, naast de antiquairs en tweedehandszaken die er al langer gevestigd waren. Niet allemaal komen ze uit de Kloosterstraat, maar een 5-tal voormalige winkeleigenaars uit de Kloosterstraat hebben bijvoorbeeld een stand gehuurd in het gigantische pand 'Antwerp Arts en Antiques Center' van Verbruggen. "Waarom zouden ze nog een winkel huren als ze hier bij mij terecht kunnen?" Het diepe pand van Verbruggen zit al dertig jaar op de Mechelsesteenweg en heeft een gigantisch diepe oppervlakte. De voorbije drie jaar zwaait hij zelf de plak in de familiezaak.


De Mechelsesteenweg is in zijn geheel aan het opleven als winkelstraat. Er komen meer en meer gezellige en hippe eetzaken en andere winkeltjes bij, zoals interieurzaak Marc Lauwers, kinderwinkel Wolf & Wolkje, schoenenwinkel Tony Taloni en kinderwinkel Happily Ever After. "Ik merk ook dat meer en meer toeristen hun weg vinden. Ook diegenen die vroeger naar de Kloosterstraat zouden gaan voor meubels", zegt Verbruggen nog. Vintageblogster Anne-Catherine Gerets van Clo clo-blog stelt dezelfde evolutie vast. "Er is een nieuwe designroute ontstaan", legt ze uit. "Want de zaken liggen allemaal op wandel- of fietsafstand van elkaar in de nieuwe vintage buurt, waar je de Sint-Jorispoort en de Leopoldstraat - net over de Leien - gerust kan bijrekenen."