Maya Detiège leidt Beneluxparlement

Maya Detiège is de voorzitter van het Beneluxparlement.
Foto Belga Maya Detiège is de voorzitter van het Beneluxparlement.
Antwerps politica Maya Detiège (sp.a) is de nieuwe voorzitter van het Beneluxparlement. Die assemblee met 49 verkozenen uit België, Nederland en Luxemburg geeft de drie regeringen adviezen over grensoverschrijdende kwesties. Voorbeelden zijn sociale dumping en telecomtarieven.

Grootvader Frans en moeder Leona gingen haar voor in het Beneluxparlement, maar Maya Detiège is wel de eerste uit de familie die het tot voorzitter schopt. Tot eind 2016. "En reken maar dat ik mijn job serieus zal nemen. Toch zal het niet wegen op mijn werk als federaal kamerlid in België. Daar ben ik na 12 jaar goed gerodeerd."


Vier kwesties staan hoog op de agenda: grensarbeid, sociale dumping, één telecomtarief en mensenhandel. Detiège: "Voor pakweg 60 kilometer tussen steden in België en Nederland betaal je een hoger gsm-tarief dan voor 200 kilometer in één land. Daar willen we vanaf. Verder pleiten we ook voor een harmonisering van de controles op sociale dumping. Het slaat nergens op dat een Belgische inspectiedienst afhangt van de Nederlandse omdat een Nederlands uitzendbureau in ons land mensen onder het minimumloon tewerkstelt. Maar we spreken altijd vanuit de opvatting dat je akkoorden probeert te sluiten, nìet om de 'andere' stokken in de wielen te steken." (PHT)