Marokko model voor strijd tegen wegwerpzakjes in Borgerhout

Het district Borgerhout en de handelaarsvereniging Boho2014 willen bewoners en handelaars van Borgerhout zo ver krijgen dat ze geen wegwerp plastic zakjes meer gebruiken.

"De inspiratie voor dit initiatief komt uit Marokko. Daar geldt al sinds 2016 een algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes", zegt Marij Preneel. "We delen nu 25.000 zakken uit hoogwaardig gerecycleerd plastic uit, die je kan hergebruiken en die er net zo uitzien als de zakken die de winkels in Marokko gebruiken. Iedereen denkt altijd dat stoffen zakken een betere optie zijn als dit herbruikbaar plastic, maar katoen is helemaal niet zo'n ecologisch product als iedereen wel denkt".


De handelaars lijken nog niet warm te lopen voor het initiatief, slechts 6 winkeliers tekenden al een overeenkomst waarin ze beloven 6 maanden lang geen gratis wegwerpzakjes meer aan te bieden. Ze mogen enkel nog herbruikbare tasjes verkopen, aan 10 cent per stuk. "Het probleem is dat heel wat handelaars met een enorme stock aan wegwerp plastic zakjes zitten. De wegwerpzakjes kosten doorgaans 3 cent voor de klant, maar dat is te goedkoop om hen te doen omschakelen naar een herbruikbaar alternatief", zegt Joost Sierens, voorzitter van handelaarsvereniging BoHo2140.

Plasticberg

Hassan Ameziane van slagerij Salaam vindt het een goed idee. "Op een drukke dag deel ik wel 500 zakjes uit aan mijn klanten", zegt Hassan. "Als al die mensen voortaan deze herbruikbare tasjes gaan meenemen, kunnen we een flink besparen op de plasticberg". Tijdens de Dag van de Klant op zaterdag 6 oktober zullen 5.000 herbruikbare zakken verdeeld worden onder de handelaars.


(DILA)