Man verwacht schouderklop van rechter omdat hij IS-strijder wilde terughalen (maar riskeert zelf 40 maanden)

Federaal procureur vordert 40 maanden cel

De Antwerpse IS-strijders Aziz H. en Monir S. riskeren vijf jaar cel voor lidmaatschap aan een terroristische organisatie. Waar de mannen zitten, is niet geweten. Broer Mustapha H. was vanmiddag wel op de rechtbank. Voor hem vraagt de federale procureur 40 maanden cel. “Ik had van de rechtbank een schouderklop verwacht”,  reageerde Mustapha in tranen. 

De twee broers Aziz en Mustapha H. en hun vriend Monir S. gingen in het voorjaar 2014 op ‘vakantie’ naar het Turkse Antalya. Zij vertrokken wel vanop de luchthaven van Dusseldorf. Een maand later kwamen alleen Mustapha en Monir terug. 

Aziz die net voor de afreis ouderschapsverlof had genomen, verdween over de grens richting Syrië. Daar sloot hij zich aan bij een islamitische terreurgroep waar ook Antwerpenaar Feisal Yamoun bij zat. Yamoun was destijds één van de stichters van de Antwerpse radicale beweging Shariah4Belgium. Aziz kende hem nog van toen.

Vermagerd en uitgeput

In het najaar van 2014 vertrokken Mustapha H. en Monir S. een tweede keer richting Turkije. Deze keer raakten de speurders het gsm-signaal van Mustapha kwijt in de buurt van de Turks-Syrische grensstad Gaziantep. Veel buitenlanders steken daar over naar Syrisch oorlogsgebied. Weer een maand later kwam alleen Mustapha terug. 

De federale procureur leidde uit gsm-berichten en  geldafhalingen af dat de drie mannen zich wilden aansluiten bij een islamitische terreurgroep. “Waarom kwam Mustapha anders helemaal vermagerd en uitgeput terug? Dat is toch niet de bedoeling van een vakantie in Turkije”, zei de procureur. 

“Bekommerd om broer”

Zij vorderde vijf jaar cel voor Aziz H. en Monir S. Voor Mustapha H. eiste zij 40 maanden cel omdat hij hulp zou geboden hebben aan een terreurgroep. 

Mustapha H. ontkende. Meer zelfs, hij was verontwaardigd. In tranen richtte hij zich tot de rechters: “Ik was echt bekommerd om mijn broer. Ik wilde hem terughalen uit Syrië.  Ik had een bedankje verwacht omdat ik dat geprobeerd heb. Maar nee, veertig maanden cel alleen maar om mijn broer te helpen.”

Zijn advocate Charlotte De Boeck zag weinig concrete elementen tegen Mustapha H.  “Nergens heeft hij wetens en willens een daad gesteld die als hulp aan een terreurgroep kan geïnterpreteerd worden.  De man heeft een vaste job, is na elke reis teruggekeerd om hier een normaal leven verder te leiden. Wat de verontrustende berichten en gebeden op zijn voicemail betreft, die zijn toch perfect begrijpbaar als je weet dat het om zijn broer gaat.  Als de rechtbank meent dat de vordering ontvankelijk is, dan vraag ik de vrijspraak.”

De rechtbank doet op 22 maart uitspraak. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Pieter Janssens volgens mij ben jij diegene die hier het grote punt heeft gemist. Hij wou een gekende terrorist gaan terughalen en die doodleuk door een paar luchthavens wandelen. Hulp verlenen aan terroristen daar staan terecht zware straffen op.

 • Farah Sas

  Ik ken de man persoonlijk ! Hij is alles bijhalve een IS strijder ! Dit kan echt niet!. Hij wou zijn broer gaan halen Da's al ... iedereen zou het zo doen. Ik ook trouwens ! Verdient geen straf wel een dikke duim. Respect

 • Pieter Janssens

  Blijkbaar zijn de rechtse kiezer steeds rechters zonder te lezen, hij was 1 maand weg om zijn broer te gaan zoeken en proberen terug te halen. indien je lid bent van IS kom je niet terug na een maandje, want dan verdenken ze je van spionage...

 • Fons Casteels

  In Syrië, Irak en Turkije krijgen IS-terroristen de doodstraf (of levenslang). In België, volgens de Belgische wetgeving: 40 maanden cel. Natuurlijk vragen ze allemaal om naar Europa te mogen komen, het liefst nog voor een proces in België. Het vooruitzicht? Eén jaar effectief zitten, dan één jaar een enkelbandje, dan tot hun 67ste stempelgeld, en dan pensioen. Minimum 1.500 €, beloven de socialisten.

 • Piet Deroover

  Vijf jaar voor lid van een terroristische organisatie, het is wel heel weinig, eigenlijk niks !