Man die Reuzegom-slachtoffer aanviel, krijgt vijftien maanden voorwaardelijk

Sanda Dia kwam tussenbeide toen zijn vriend op het Theaterplein werd aangevallen.
RV Sanda Dia kwam tussenbeide toen zijn vriend op het Theaterplein werd aangevallen.
De Antwerpse strafrechter heeft Nabil Z. (19) uit Antwerpen veroordeeld tot vijftien maanden voorwaardelijk voor een vechtpartij met enkele jongeren. Eén van de slachtoffers was Sanda Dia uit Edegem, de schacht die in december stierf bij de doop van studentenvereniging Reuzegom. 

De ruzie waarbij Sanda Dia tussenbeide kwam, speelde zich in augustus 2018  af op  het Antwerpse Theaterplein.  Hij zat met enkele vrienden op het plein toen Nabil Z. hen lastig viel. Deze haalde met een kapotgeslagen fles uit naar Antwerpenaar J.S., een bestuurslid van Reuzegom.  Daarna gaf hij J.S. een boks in het gezicht. Sanda Dia schoot zijn kameraad te hulp. Nabil Z. trok zijn riem uit zijn broek, sloeg er enkele keren mee op de grond en haalde dan uit naar Sanda Dia. Hij raakte hem twee keer met de riem in zijn hals. 

De twee makkers, J.S. en Sanda Dia,  zullen een maand later gaan studeren aan de KU Leuven en zullen er deel uitmaken van de studentenvereniging Reuzegom. Daar sterft Sanda Dia tijdens de beruchte Reuzegom-doop. Eén van de studenten die bij de doop aanwezig was en door het gerecht vervolgd wordt, is zijn vriend J.S.

Agressieprobleem

Nabil Z. werd kort daarna opgepakt door de politie. Na verhoor mocht hij weer naar huis. Enkele maanden later, op 23 november 2018, werd hij opnieuw gearresteerd voor openbare dronkenschap. Hij gedroeg zich weerspannig en schopte een van de inspecteurs in het gezicht. Die raakte daarbij gewond aan het linkeroog en was vijf dagen arbeidsongeschikt. Ook in het cellencomplex bleef de beklaagde agressief. Hij tierde en stampte tegen de deuren.

Nabil Z. betwistte de feiten niet en betuigde zijn spijt. Hij vertelde de rechtbank dat hij kort na de vechtpartij Dia al zijn verontschuldigingen had aangeboden. De beklaagde had vernomen dat hij gestorven was tijdens de studentendoop van Reuzegom en zei dat hij dat heel erg vond.

De rechtbank legde hem dinsdag een straf met uitstel op, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet hij zich onder meer laten behandelen voor zijn alchohol- en agressieprobleem. Hij moet de politieman die hij verwond had en de stad Antwerpen ook een schadevergoeding van in totaal 7.415 euro betalen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erik bernard

    De rechter had beter 2 jaar effectief gegeven.