Man die politie wil helpen, vliegt twee maanden in cel

Tamerlan S. (41) dacht er goed aan te doen om zijn vertrouwelijke informatie aan de politie mee te delen. Stemmen in zijn hoofd hadden hem verteld dat er een moord op til was en hadden hem de naam van het potentiële slachtoffer gegeven. Resultaat: Tamerlan S. vloog zelf in de gevangenis.

Tamerlan S. is een Tsjetsjeense ex-militair die al 16 jaar in Borgerhout woont. De man had onder invloed van cocaïne op 23 juli 2017 naar het noodnummer 101 gebeld om zijn 'vertrouwelijke informatie' mee te delen. "Ik dacht de politie te helpen", zei de man gisteren tegen de rechter. Toen de patrouille bij hem in Borgerhout langskwam, stond Tamerlan in de hall te wachten, gewapend met een keukenmes en een machete. Op zijn salontafel lag een set werpmessen. Tamerlan werd gearresteerd en zat twee maanden in voorarrest. Hij gaf een onsamenhangende uitleg aan de politie.

Verboden wapenbezit

Uiteindelijk reduceerde de procureur het verhaal tot 'verboden wapenbezit' en vorderde zes maanden cel.


De advocaat van Tamerlan S. vond dat de politie onder terreurniveau 3 spoken begint te zien. "Deze man heeft een foutje gemaakt. Hij belde de politie toen hij hallucineerde onder invloed van drugs. Moet je daarvoor twee maanden in voorarrest in de cel zitten? Wat overblijft voor de rechtbank is een beschuldiging van verboden wapenbezit. En zelfs dat vecht ik aan. Die messen mocht hij in zijn bezit hebben. Ik vraag de vrijspraak."


De rechter doet uitspraak op 19 december. (PLA)