Man aangehouden omdat hij naar politie spuwt tijdens coronacrisis

John M. beweert dat de politie hem in elkaar heeft geslagen.
rv John M. beweert dat de politie hem in elkaar heeft geslagen.
De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag een 43-jarige man aangehouden, onder meer omdat hij tijdens zijn arrestatie bewust naar agenten had gespuwd. In coronatijden is dit des te risicovoller. De verdachte beweert dat de politie hem in elkaar heeft geslagen. 

Woensdagvoormiddag merkte een politiepatrouille John M. op aan een tramhalte aan de Herentalsebaan in Deurne. Hij droeg een sjaal en een muts. Op het moment dat hij ter hoogte van het politievoertuig kwam, beeldde hij met zijn handen een pistool uit en deed hij alsof hij naar de politie schoot, terwijl hij ‘pang, pang, pang’ riep. 

Agressief

Daarop besliste de politie om de man aan te spreken op zijn gedrag en om zijn identiteit te controleren. De 43-jarige man gedroeg zich meteen erg weerspannig. In eerste instantie verbaal. Hij sprak ook verschillende keren over het coronavirus en over geldende voorzorgsmaatregelen.

Nadat hij weigerde om zijn identiteit te geven, werd hij fysiek agressief. De veertiger kon met veel moeite worden geboeid en in een combi worden gezet. Daar bleef hij agressief en stampte bijvoorbeeld richting inspecteurs. Op een bepaald moment spuwde hij ook bewust tweemaal naar de inspecteurs.

Kristof Aerts van het Antwerpse parket: “Dat gedrag is ontoelaatbaar. Het parket Antwerpen besliste om de man voor te leiden wegens opzettelijke slagen aan agent, bedreigingen, ongewapende weerspannigheid en smaad. De onderzoeksrechter heeft in de loop van de voormiddag beslist om de man aan te houden.”

 “In elkaar geslagen”

De 42-jarige verdachte betwist dat hij opzettelijk naar de politie heeft gespuwd. De man voelde zich ziek en was onderweg naar een apotheek in de Herentalsebaan toen hij door de politie werd tegengehouden. 

Advocaat Johan Platteau: “Mijn cliënt legde de agenten uit dat hij zich niet goed voelde en vroeg om een veilige afstand te bewaren. Dat werd niet zo begrepen door de politie. De situatie is geëscaleerd en mijn cliënt is heel hard aangepakt. Hij heeft breuken aan zijn oogkas, een barst in zijn neusbeen, kwetsuren aan handen en armen en mogelijk ook een hersenletsel. 

Ik weet dat onderzoeksrechter voortgaan op het proces -verbaal van de agenten. Daarom vraag ik dat camerabeelden worden opgevraagd en getuigen worden verhoord zodat ook de uitleg van mijn cliënt kan worden nagetrokken. De kwetsuren zijn al vastgesteld door een dokter.”