Maak kennis met nieuwe stadsdichter Seckou Ouologuem: “Ik blijf gewoon mijn ding doen”

Seckou Ouologuem, bekend van zijn slam poetry, is de nieuwe stadsdichter van Antwerpen.
Klaas De Scheirder Seckou Ouologuem, bekend van zijn slam poetry, is de nieuwe stadsdichter van Antwerpen.
Seckou Ouologuem (35) zal de komende twee jaar de stadsdichter van Antwerpen zijn. Antwerpen was de eerste Vlaamse stad met een stadsdichter. Zijn taak klinkt eenvoudig: maak minimaal 12 gedichten over wat er reilt en zeilt in Antwerpen. Over grootse gebeurtenissen of kleine voorvallen. Over wat hem treft in het dagelijkse Antwerpse leven.

In het Felix Pakhuis werd Seckou Ouologuem officieel voorgesteld als de nieuwe Antwerpse stadsdichter. Een commissie droeg de 35-jarige Antwerpenaar voor en die zag dat op zijn beurt wel zitten. Toch heeft hij niet meteen “ja” gezegd. “Ik heb gevraagd of ik daar even mocht over nadenken. Een stadsdichterschap blijft een wat vreemd gegeven. Vreemd omdat je plots een stad vertegenwoordigd, en dan nog één van 550.000 inwoners. Je staat altijd in dienst van een gemeenschap maar nu is die plots honderd keer groter. En dat zijn zaken waar je als dichter normaal niet over hoeft na te denken. Maar je vertegenwoordigt evengoed een concept en je staat in dienst van de gemeenschap.”

Groot compliment

Het feit dat Seckou officieel werd voorgesteld, betekent dus ook dat hij de vraag uiteindelijk positief beantwoordde. “Het is natuurlijk een gigantisch groot compliment. Bovendien biedt het een platform voor wat ik doe en de poëzievorm die ik breng. Ik zie het als een investering in het evangelie van hedendaagse poëzie. Die kans kan ik niet laten liggen.”

Seckou Ouologuem is een slam poet. Daarbij worden gedichten geschreven om ze luidop voor te dragen. Toch ziet Seckou het niet als doel op zich om het genre nu bekender te maken. “Het platform zal groter worden maar ik blijf gewoon doen wat ik nu doe. Traditionele poëzie wordt vaak gezien als kunst, terwijl slam poetry eerder als iets sociaal-maatschappelijk gezien wordt. Dat komt vaak door de thematiek. Maar het blijft gewoon een nieuwe open manier om je verhaal te vertellen.”

Eigen ding doen

Hoe hij zijn stadsdichterschap zal invullen, zal de komende weken duidelijk worden. Maar het staat vast dat Seckou niet van richting zal veranderen. “Ik organiseer workshops en events en zal bekijken hoe ik meer mensen kan bereiken. De beste move die ik kan doen is gewoon mezelf blijven en mijn ideologie doortrekken maar met meer mensen, in een grotere ruimte, ik moet meer luisteren als stadsdichter. Maar verder doe ik dus gewoon ‘mijn ding’.”

Slam poet Seckou Ouologuem is de nieuwe stadsdichter van Antwerpen. Hier samen met schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud.
Klaas De Scheirder Slam poet Seckou Ouologuem is de nieuwe stadsdichter van Antwerpen. Hier samen met schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud.