Luchthaven ontruimd na bomalarm

KOFFER VAN REIZIGER NAAR MAROKKO ZOU EXPLOSIEVEN BEVATTEN

Tientallen toeristen lopen naar het einde van de Luchthavenlei, terwijl zwaar bewapende agenten aanwijzingen geven.
Marc De Roeck Tientallen toeristen lopen naar het einde van de Luchthavenlei, terwijl zwaar bewapende agenten aanwijzingen geven.
Tientallen toeristen die net terugkwamen uit Allicante zijn gisteren uit de luchthaven van Deurne geëvacueerd nadat een explosievenhond in de vertrekhal alarm had geslagen. Een koffer van een reiziger naar Marokko zou explosieven bevatten. Uiteindelijk bleek het om vals alarm te gaan.

Het vliegtuig van TUI uit Allicante was rond 14.30 uur net geland toen in de vertrekhal in het luchthavengebouw het alarm afging. De scanner signaleerde dat een koffer mogelijk explosieven kon bevatten. De federale politie haalde er de explosievenhond bij. Die sloeg ook verschillende keren aan bij de bewuste koffer. De eigenaar van de koffer en zijn medepassagier werden door de politie opgepakt voor ondervraging.


De politie besliste onmiddellijk om het luchthavengebouw af te sluiten en het medisch interventieplan af te kondigen.


De Britse ingenieur David Lang kwam net met de taxi aan toen de evacuatie werd afgekondigd.

Agenten patrouilleren op de luchthaven. Ook de brandweer en de MUG-dienst kwamen ter plaatse.
Marc De Roeck Agenten patrouilleren op de luchthaven. Ook de brandweer en de MUG-dienst kwamen ter plaatse.

Geen paniek

"Ik mocht het gebouw niet meer binnen. De politie wees mij naar het einde van de straat waar alle andere reizigers naartoe wandelden. Ik panikeerde niet want mijn vlucht naar Londen vertrok pas om 18 uur. Ik had tijd genoeg. Ik was wel onder de indruk: zoveel manschappen van politie en brandweer voor zo'n kleine luchthaven. Dat heb ik niet vaak gezien."


Ook Agnes en Dis Van den Bosch uit Zoersel stonden net buiten de perimeter van de politie. "Tja, dit is een wat onverwacht einde van onze terugkeer uit Allicante. Wij waren net geland en kregen te horen dat wij het vliegtuig niet mochten verlaten. Na een kwartiertje bleek dat er bomalarm was. Onze bagage is dan eerst naar de businessterminal gebracht en wij zijn met de bus van het vliegtuig tot aan de terminal gebracht. Gewoonlijk mag je na landing te voet over de tarmac naar de aankomsthal stappen. Wij moesten onze koffers nemen en te voet naar het einde van de Luchthavenlei stappen. Dat was een heel gesleur want bagagekarretjes waren nergens te vinden. Nu is het wachten tot wij de auto van de parking kunnen halen."


De teruggekeerde reizigers uit Allicante waren vooral gepensioneerden. Zoals Robert Delafortry die na drie maanden overwinteren in het warmere Aliicante terugkeerde naar zijn Antwerpen. Hij kon echter niet vertrekken omdat hij zijn huurauto niet mocht afhalen.


Robert: "Dat is vervelend maar ook niet meer dan dat. Ik heb de voorbije maanden wel erger meegemaakt. In Allicante heeft het de jongste weken gestormd zoals nooit tevoren. Er is in één maand meer water gevallen dan gewoonlijk op een heel jaar. Daar is een bomalarm en wat oponthoud niets tegen."


Zoals altijd bleek het bomalarm ook deze keer vals te zijn. De specialisten van de ontmijningsdienst DOVO onderzochten de koffer en stelden vast dat er geen explosieven in zaten. Rond 16 uur werd de noodtoestand opgegeven en konden alle brandweerwagens, commandobussen, ambulances en politiecombi's hun gewone werk hervatten.


De vlucht naar Nador (Marokko) kon met twee uur vertraging dan toch vertrekken. Ook de andere vluchten naar Londen konden volgens schema landen en weer opstijgen.