Look-a-like Walter De Donder: “De Donder noemt een kat een kat, alleen zei ik het jaren geleden al”

Walter De Donder en Charles Van Dyck, de gelijkenis is er, zowel qua ideeën als uiterlijk.
Belga/RV Walter De Donder en Charles Van Dyck, de gelijkenis is er, zowel qua ideeën als uiterlijk.
Walter De Donder (CD&V) zegt dat er heel wat wijken zijn in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die zijn ingenomen door andere groepen. Binnen CD&V wordt afkeurend gereageerd maar Antwerpenaar én De Donder look-a-like Charles Van Dyck vindt dan weer “dat De Donder een kat een kat noemt, alleen zei ik dat jaren geleden al.”

“Ik kom vaak in Antwerpen. Daar zijn een aantal regio’s zwaar getroffen door migratie. Dat is allemaal een beetje fout gelopen. En ik vind dat we als CD&V een beetje rond dat thema hebben gefietst.” Dat zei kandidaat-voorzitter voor CD&V Walter De Donder tijdens een lezing. “Er zijn wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen zijn door andere groepen. Dat is ook in Brussel een stedelijk probleem”, gaat hij verder. 

Dat doet een belletje rinkelen bij Antwerpenaar én look-a-like van De Donder, Charles Van Dyck (80). “De Donder noemt een kat een kat, alleen zei ik dat jaren geleden al. Het is een feit dat meer dan de helft van de inwoners van 2060 vreemdelingen zijn of nieuwe Belgen en daar is weinig aandacht voor vanuit de politiek.” Van Dyck was jarenlang actief bij de vzw De Bilzen.Het werd opgericht met als doel de “strijd aan te gaan met marginaliteit in al zijn facetten in Antwerpen Noord.” In 2013 stopte Van Dyck bij de vzw en twee jaar later stopte De Bilzen met voortbestaan.

“Er is wel iets van aan wat De Donder zegt. Heel de politiek heeft rond het thema migratie gefietst en zo is het probleem kunnen groeien en zien we daar vandaag de gevolgen van. Ik ben tachtig jaar en heb de wijk 2060 de laatste vijftig jaar enorm zien veranderen. Laat ons zeggen dat de wijk een bedenkelijke reputatie heeft op alle vlakken. Kijk naar het sluikstorten, de bewoning, de leerachterstand. En ik zie de toekomst niet rooskleurig in. De komende decennia zal dat probleem niet opgelost geraken.”

Op één punt is Van Dyck het niet eens met De Donder. Volgens De Donder wordt het probleem momenteel ontkend. “Het grootste probleem van een probleem is niet dat het probleem er is, maar wel dat het wordt ontkend.” Maar dat klopt niet volgens Van Dyck. “We weten allemaal dat het probleem van migratie er is, alleen vinden we er geen gepaste oplossing voor. We kunnen wel wijkagenten inzetten of stadsmariniers, maar daarmee lossen we het probleem niet op.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Vanormelingen

  worden of zelfs uit de partij gezet. De crem en boogaard zullen hem niet verdedigen want dan krijgen ze hun federale ministerpost niet , hun beloning om niet kandidaat te zijn en nieuwe peiling komt morgen of deze namiddag cdnv 9 procent vb 35 nva 22 spa 10 PVDA 5 groen 9 en ovld 10

 • Janneke Alsberg

  Mr Van Dijck is pessimistischer dan de blote waarheid van Mr De Donder ''het (Illegale!) immi probleem wordt niet echt ontkend maar we vinden geen oplossingen''. Wel de oplossingen zijn er: immi criminelen uitzetten en nationaliteit ontnemen, geen rechtmatig asiel krijgt uitzetten? +nationaliteit ontnemen. Klaar en duidelijk stellen waar we voor staan. Wat kan en wat niet kan. Net zoals de in Heilige Koran.

 • wim CLAES

  Migratie hoeft geen probleem te zijn als je de nieuwkomers begeleidt, en daar zit nu net het probleem; meer dan 200 nationaliteiten, en iedereen doet waar hij zin in heeft. integratie? welke integratie? als Vlamingen friet met stoofvlees inruilen voor een kebab of tajine is dat geen integratie.

 • Frank Kerstens

  Warempel nog aan toe! Is er een bepaalde partij zijn karretje aan het draaien? Ik kan dit enkel maar toejuichen, stilaan worden we wakker. 2060 is een getto in wording.

 • Bart Vrancken

  Juiste formulering : je ziet het gebeuren, letterlijk, dus kan je het niet ontkennen. Vroeger zag je het op vakantie...Nu zie je het haast of effectief in je eigen straat. Dit is geen taboe-onderwerp. Een bepaalde partij zag het op tijd, nu is het te laat en verjagen ze je uit eigen straat. Als hier in de buurt een huis te koop staat begin het gedreig en getreiter en bepalen zij de prijs.