Lijn-chauffeur die bus stopte om te bidden, moet op gesprek

Een buschauffeur van De Lijn op lijn 30 Antwerpen-Zuid-Borgerhout-Berchem stopte dinsdagnamiddag zijn bus met passagiers om 10 minuten lang te gaan bidden in het gangpad. De Lijn onderzoekt het voorval en wil een gesprek met de chauffeur.
Een passagier nam een foto met haar gsm.
rv Een passagier nam een foto met haar gsm.

De man reed om 14u eventjes op een bushalte, verliet zijn stuurcabine en wandelde naar het midden van de bus. Hij deed zijn jasje van De Lijn uit, legde het op de vloer om het te gebruiken als bidtapijt en begon vervolgens een tiental minuten te bidden tot Allah. De passagiers reageerden verbouwereerd en een 17-jarig meisje nam een foto van het incident. Die foto werd op het internet gegooid door het Vlaams Belang. Het zou niet gaan om een  pauze van de chauffeur, wel om een stop tijdens de rit.

Niet eerste keer

“Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. In het verleden werd al diverse malen melding gemaakt van zulke ‘bidpraktijken’, onder meer op de Rooseveltplaats”, klinkt het bij Filip Dewinter. “Het Vlaams Belang vraagt de stad Antwerpen haar verantwoordelijkheid op te nemen en bij De Lijn aan te dringen op een intern onderzoek, en na te gaan wie de buschauffeur is en hoe dit mogelijk is”, zegt Filip Dewinter.

Vlaams Belang-parlementslid Anke Van dermeersch wil dat de Vlaamse Regering De Lijn “op de vingers tikt en dwingt om regels in te voeren en te handhaven”.

Volgens De Lijn zijn er sinds 2008 wel degelijk regels omtrent bidden op het werk. “We onderzoeken dit voorval”, zegt woordvoerster van De Lijn Inge Debruyne. “Ons beleid voor onze chauffeurs is duidelijk: bidden in een bus of tram van De Lijn is niet toegelaten. Dit kan evenmin aan de eindhalte als tijdens een rit. Bidden mag wel in de gebouwen van De Lijn als het op een discrete en niet storende manier gebeurt. Het klopt echter niet dat dit regelmatig gebeurt aan de Rooseveltplaats. We zullen de chauffeur hierop aanspreken en hem in een gesprek duidelijk maken wat de regels zijn.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Hier valt niets te wennen, de Lijn kan alleen maar bestaan als er betalende passagiers zijn ! We gaan de zaken toch niet omdraaien en zeggen dat de klant, hij die betaald zich maar moet aanpassen. Dat zou pas absurd zijn. Vandaag 5 min en morgen 10 min. Groeit uit naar een half uur om waar te eindigen ? En de ene voor een gebed de andere voor een pak friet enz enz.

 • Francois stras

  misschien wil deze man wel ontslagen worden en doet hij dit om zijn C4 te krijgen, dan kan hij zoals zovelen gaan doppen !! en een uitkering krijgen zonder nog een slag te doen

 • Francois stras

  misschien wil deze man wel ontslagen worden en doet hij dit om zijn C4 te krijgen, dan kan hij zoals zovelen gaan doppen !! en een uitkering krijgen zonder nog een slag te doen

 • Saskia De ceuster

  Religie is n privé aangelegenheid en hoort thuis of in vrije tijd belijd te worden, niet op de werkvloer!

 • Alexander Gannouni

  Ik kan echt niet wachten op autonoom rijdende bussen. Er zal dus ooit een tijd komen dat lijnbussen optijd gaan zijn! En indien niet je hier direct feedback over krijgt! Lang leve Artificiële intelligentie!!