LETTERLIJK. De open brief van de vriendinnen van Julie Van Espen: “Julie gaf ons het goede voorbeeld. Dat heeft ze bekocht met haar leven”

Op de plaats waar Julie overleden is worden bloemen neergelegd.
Photonews Op de plaats waar Julie overleden is worden bloemen neergelegd.
De beste vriendinnen van Elise Van Espen hebben een open brief geschreven aan burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) en de burgemeesters van de omliggende gemeentes. Met de brief roepen ze op om meer camera’s op te hangen en de straten beter te verlichten. Ze willen ook in gesprek gaan met De Wever.

Beste burgemeesters,

Julie Van Espen is een naam die niemand in Vlaanderen snel zal vergeten.

Wij, als beste vriendinnen van Elise Van Espen, hebben grote zus Julie altijd mogen ervaren als een goedlachse, geïnteresseerde en optimistische meid die het met iedereen kon vinden. Ze had een grote liefde voor Antwerpen. Dag in, dag uit fietste ze vanaf Schilde richting ‘t stad om daar te studeren, met vriendinnen af te spreken of om gewoon even te genieten van de pracht en praal die Antwerpen te bieden heeft.

Na het drama dat zich bij het kanaal heeft afgespeeld, merken we dat er een grote angst leeft onder meisjes, maar ook jongens, ouders en grootouders. Alleen fietsen op klaarlichte dag is voor velen geen optie meer. Ook wij durven niet meer alleen de stad door en dit vinden we verschrikkelijk aangezien men zich veilig hoort te voelen in eigen stad.

“Julie gaf ons allemaal het goede voorbeeld dat ze nu bekocht heeft met haar leven.”

Project Julie

In de campagne ‘Slim naar Antwerpen’ roept men iedereen op om onder meer met de fiets naar Antwerpen te komen. Julie was hier een voorstander van en raadde dan ook iedereen aan om dit te doen. Ze gaf ons allemaal het goede voorbeeld dat ze nu bekocht heeft met haar leven.

Om deze reden zouden wij u en alle burgemeesters willen vragen om de aandacht voor veiligheid in Antwerpen en omliggende gemeenten nogmaals te vergroten. Noem het bijvoorbeeld ‘Project Julie’.

Op alle belangrijkste toegangswegen en fietsroutes moeten er over het ganse traject veiligheidscamera’s en een betere verlichting komen. Het moet algemeen geweten zijn dat iedereen op deze routes gefilmd wordt. Mensen die dit om privacy redenen niet willen, moeten maar een andere route nemen.

Vergeet niet dat de camera van het nieuwe sportcomplex in Merksem de énige reden is dat we de dader zo snel hebben kunnen ontmaskeren.

Vriendinnen van Julie Van Espen

Vergeet niet dat de camera van het nieuwe sportcomplex in Merksem de énige reden is dat we de dader zo snel hebben kunnen ontmaskeren. Om onze verzoeken op te volgen, vragen we jullie met aandrang, om hiervoor de middelen vrij te maken én het een vast agendapunt te maken op elke toekomstige gemeenteraad in Antwerpen en omliggende gemeenten. Het is toch de eerste taak van politici om te zorgen voor de veiligheid en het welzijn van zijn burgers?!

Wij verwachten dat er in de komende weken een plan wordt gemaakt en uitgevoerd om meer camera’s en meer verlichting op elke (fiets)route en aanpalende donkere plekken zoals industrieterreinen, onder bruggen etc... te installeren.

Uiteraard staan wij klaar om mee te helpen, ideeën te bedenken, een denktank op te zetten en dergelijke andere activiteiten te organiseren om ons doel te bereiken. Een Antwerpenaar moet zich zonder angst kunnen bewegen in zijn/haar stad en omliggende gemeenten!

Het verbeteren van de veiligheid in Antwerpen is volgens ons dan ook een prachtige manier om Julie’s droom gedeeltelijk te realiseren.

Vriendinnen van Julie Van Espen

Julie heeft altijd gezegd dat ze de maatschappij ten goede wilde veranderen. Het verbeteren van de veiligheid in Antwerpen is volgens ons dan ook een prachtige manier om Julie’s droom gedeeltelijk te realiseren. We hopen dat u zich kan vinden in onze bevindingen en dat u ons voorstel om samen van ‘t stad en omliggende gemeenten een veilige plek te maken ter harte neemt.

Hopend op een spoedig antwoord en een eerste gesprek.

Met vriendelijke groeten,

De beste vriendinnen van Elise
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sandra Beerlandt

    De zoveelste daar al echt ongelooflijk niet enkel cameratoezicht maar nieuwe wetten aub Kim en ken was ook daar gebeurt......en nu weer

  • Elsy Raes

    Zoveel verdriet heb ik bij het lezen van deze brief, sterkte aan ouders, family, vriend en vriendinnen van zo een mooie slimme Julie Elsy Thailand

  • Jean-Pierre Vercruysse

    Wanneer je dit leest heb wel verdriet voor Julie, ondanks je deze mooie jonge vrouw nooit persoonlijk gekend hebt! Sterke voor deze vriendinnen die dit zwaar moeten voelen!