Lege sokkel wordt decor voor dekoloniaal debat: “Hier stond ooit een oude koning maar die is nu weg”

Momenteel is de sokkel nog leeg maar de komende dagen zal er heel wat rond gebeuren
Klaas De Scheirder Momenteel is de sokkel nog leeg maar de komende dagen zal er heel wat rond gebeuren
Een hele maand zal een gigantische lege sokkel door Antwerpen reizen. Een uiteenlopende groep kunstenaars wil op die manier passanten laten nadenken over het koloniale verleden maar vooral over de toekomst. “De koloniale koning is weg, er is plaats voor nieuwe verhalen.”

Je hebt hem misschien al zien staan op het Operaplein. Een gigantische sokkel maar van een standbeeld is geen spoor. De sokkel is een ingreep in de openbare ruimte van het project #SOKL- een maand van dekoloniale acties. Waar hij de grond raakt, nemen kunstenaars over. Initiatiefnemer is Collectif Faire-part, een ensemble van Belgische en Congolese artiesten.

De sokkel is een kopie van een sokkel die in Brussel een beeld van koning Leopold II draagt. In tegenstelling tot de originele ondersteunt deze kopie geen koloniale koning, maar biedt het een dubieus decor voor hedendaagse kunstenaars die hun eigen visie op kolonialisme brengen.“We wilden ons de vraag stellen wat we moeten doen met de koloniale monumenten in België vandaag. Welke beelden passen bij de stad van morgen, en welke niet? Vandaag nemen we op een manier positie in: we hebben nood aan nieuwe beelden, nieuwe verbeelding”, vertelt Anne Reijniers.

“Die lege sokkel zegt eigenlijk: hier stond ooit een oude koning, maar die is nu weg. Er is plaats voor andere verhalen. Wat die verhalen zijn, is aan de deelnemende artiesten”, zegt Rob Jacobs.

Extravagant dandy-kostuum

Kunstenaars konden zich aanmelden om een ingreep te doen. “De ingrepen nemen verschillende vormen aan. Het wordt een maand van performances, installaties en muziek. De eerste ingreep zal plaatsvinden op vrijdag 10 mei rond 12 uur. Yannos Majestikos doet die dag een extravagant dandy-kostuum aan, gemaakt van pindanoten. Via zijn performance deelt hij zijn visie over de koloniale invloed op kledingcultuur in Kinshasa. Op 12 mei gaat de Belgische activist Philip Buyck de sokkel ombouwen tot kritische openlucht-bibliotheek met anti-koloniale lectuur die hij de voorbije jaren verzamelde. De dag nadien zal Milka Mbunga door Antwerpen trekken als levend standbeeld en refereren aan vrouwen die strijden tegen kolonisatie en racisme.”

Vandaag is er al heel wat te doen rond het dekolonisatiedebat. Zo opperde men enkele weken geleden al of bepaalde straatnamen en standbeelden van mensen die in het koloniale tijdperk verantwoordelijk waren voor wantoestanden niet gebannen moeten worden. “De verderzettingen van kolonialisme sturen ook vandaag onze levens. Met dit project willen we als groep artiesten ons steentje bijdragen aan het dekolonisatiedebat, en de beweging naar een gedekoloniseerde samenleving”, besluit Rob.

De sokkel blijft nog tot 19 mei op het Operaplein staan. Nadien verhuist hij naar Park Spoor Noord en de Godefriduskaai.

www.collectif-fairepart.com 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.