Land Invest verkoopt Slachthuis

TRIPLE INVEST, PROJECTONTWIKKELAAR NIEUW ZUID, NIEUWE EIGENAAR

De toekomstige Lins Tower op de hoek van de Tunnelplaats.
Foto Laenen De toekomstige Lins Tower op de hoek van de Tunnelplaats.
De kogel is door de kerk: ontwikkelaar Triple Living heeft van Land Invest Group de sites Slachthuis en Tunnelplaats overgekocht. Weliswaar onder opschortende voorwaarden. Triple Living stapt hiermee in een project dat een politieke storm ontketende. "We willen met iedereen aan tafel gaan zitten", klinkt het.

De voorbije dagen werd het almaar duidelijker dat Land Invest Group met een serieus cashprobleem worstelt. Precies op het moment dat het stadsbestuur en de oppositie elkaar pijn doen over de ontwikkeling van de Slachthuissite. Daar zouden tot 2.400 woningen kunnen worden opgetrokken.


Triple Living, vooral bekend van de ontwikkeling van Nieuw Zuid, werpt Land Invest nu een reddingsboei toe. Niets te vroeg trouwens: het vastgoedbedrijf van Erik Van der Paal en zijn Nederlandse zakenpartner Marc Schaling, moet nog dit jaar 18 miljoen euro betalen aan MBG. Dat is de aannemer die vier torens naast het Kattendijkdok optrok. Nog omvangrijker is de schuld van Land Invest Group aan het Luikse pensioenfonds Ogeo. Dat wil alle banden doorknippen, wat liefst 55 miljoen euro zou kosten.


Hoeveel geld Triple Living voor de sites aan de Tunnelplaats en het Slachthuis wil ophoesten, daar zwijgen de betrokken partijen over. In elk geval is tussen Triple Living en Land Invest Group een intentieverklaring ondertekend. De koop gaat wel enkel door als de boeken kloppen.

Ecologisch

Triple Living is een joint venture tussen Antwerps vastgoedbaron Dirk Cavens en bouwpromotor Skyline Europe. Op Nieuw Zuid ontwikkelt het bedrijf de duurzaamste wijk van Vlaanderen. "We zijn steeds op zoek naar interessante ontwikkelingen en de Slachthuissite past daarin", zegt woordvoerder Sam De Maeyer. " We blijven met Triple Living inzetten op dat duurzame en ecologische aspect en dat willen we ook met het Slachthuis doen. We zullen iedereen aan tafel brengen om een goed plan uit te werken. Samen met de buurt."


De timing van het huidige plan staat niet noodzakelijk op de helling. "We gaan er geen datums op plakken, maar voor de buurt hoeft het geen vertraging te betekenen", zegt De Maeyer.


Voor de Tunnelplaats liggen de kaarten anders. De bouw is er volop bezig. Triple Living bekijkt hoe ze daar nog hun stempel op kunnen drukken. "Wij hebben ervaring met studentenflats. Op Nieuw Zuid hebben we die expertise opgebouwd. Daarom is de Lins Tower een interessant project. Of er nog wat aan de huidige plannen wordt gewijzigd, is nog niet duidelijk. Ook daar moeten we alles in detail bekijken."


De voorbije dagen gonsde het van de berichten dat zestig procent van de flats in de Lins Tower niet zouden zijn verkocht. Bij aannemer Jan De Nul wil woordvoerster Heleen Schellinck enkel bevestigen dat de bouw zal worden verdergezet en in principe eind 2018 klaar zal zijn.


Voor het stadsbestuur komt het wellicht niet slecht uit dat de Slachthuissite niet meer in één adem wordt genoemd met Land Invest. De oppositie haalde grof geschut boven toen beelden uitlekten van een verjaardagsfeestje van topman Erik Van der Paal in 't Fornuis. Bijna het hele schepencollege, behalve Open Vld'er Claude Marinower, was daarop te zien. Tom Meeuws (sp.a) schreef een opinie waarin hij de 'immocratie' in Antwerpen aanklaagde. Een paar dagen later kreeg hij de aanval als een boemerang terug in het gezicht. Meeuws had Van der Paal ook een aantal keren ontmoet.


Bart De Wever (N-VA) reageert nu kort, via zijn woordvoerder Johan Vermant. "We blijven de belangen van de buurt en de Antwerpenaar behartigen in dit dossier (van het Slachthuis, red.), dat een stadskanker omtovert in een leefbaar nieuw stadsdeel. We zullen er constructief aan verder werken met de eigenaren."


De problemen van Land Invest Group hebben op dit moment geen gevolgen voor Beerschot Wilrijk. "Land Invest is één van onze sponsors en kwam voor het seizoen al zijn verplichtingen na", zegt bestuurslid Fred Lenders. "De contracten lopen op jaarbasis en kunnen dus elk jaar worden herbekeken."