Laatste kus op 't Schoon Verdiep

RENOVATIE STADHUIS START: TOT 2021 TROUWEN IN FELIX PAKHUIS

De districtsschepen heeft het huwelijk voltrokken, de bruidegom mag de bruid kussen.
Foto Dirk Laenen De districtsschepen heeft het huwelijk voltrokken, de bruidegom mag de bruid kussen.
De renovatiewerken aan het stadhuis starten binnenkort. Wij schoven mee in de suite van een van de acht trouwende koppels die gisteren de kans kregen de deur van de magnifieke trouwzaal als laatste achter zich dicht te trekken. Vanaf vandaag tot 2021 vinden alle burgerlijke trouwpartijen plaats in het Felix Pakhuis op het Eilandje.

Femke Mangelschots (25) en Jeroen Bets (25) zijn wat je 'highschool sweethearts' zou kunnen noemen. "We hebben samen op de schoolbanken gezeten. In het derde middelbaar sloeg de vonk over en sindsdien zijn we onafscheidelijk", vertelt Femke. Het koppel komt uit de Kempen, uit Oevel en Meerhout, maar woont al drie jaar in Antwerpen. Bijgevolg ging hun wettelijke trouw door op het stadhuis op de Grote Markt. Een unieke gelegenheid, want vanaf vandaag sluit het stadhuis voor trouwpartijen voor enkele jaren de deuren.


"Eigenlijk wisten we niet dat het stadhuis vandaag zou sluiten toen we de datum vastlegden", zegt Jeroen. "Pas toen vrienden er ons op wezen en we het in de kranten lazen, zagen we dat we bij de laatsten zouden zijn om in het prachtige stadhuis te trouwen. We trouwen morgen (zaterdag, red.) voor de kerk in Mol en daarom leek het ons een goed idee om de dag voordien voor de wet te huwen. Dat is ook verplicht blijkbaar: eerst de wet en dan de kerk."


Femke en Jeroen hoopten op een huwelijksinzegening door burgemeester Bart De Wever en informeerden "via via" of hij die taak niet op zich wilde nemen. Maar als burgemeester mag hij dat niet doen, die taak ligt bij het district. De burgervader maakte wel even tijd voor een foto met het stralende koppel, tussen twee vergaderingen door.

800 koppels

De eer om de laatste koppels te huwen, lag bij Cordula Van Winckel, districtsschepen in Antwerpen van Jumelages en Feestelijkheden. "Ik heb hier in anderhalf jaar toch zeker tweehonderd huwelijken mogen voltrekken. In totaal trouwen er hier jaarlijks maar liefst achthonderd koppels", zegt Cordula. "Het Felix Pakhuis is mooi, maar er gaat toch niks boven deze prachtige trouwzaal met haar unieke muurschilderingen. En al wisten we al een half jaar dat deze dag er zat aan te komen, toch doet het heel raar om te beseffen dat het hier nu voor even gedaan is. Het voltallige personeel van het stadhuis is vandaag echt een beetje van zijn melk."

Boek cadeau

De districtsschepen had speciaal voor alle koppels een kleine attentie meegebracht. Naast het gebruikelijke peper- en zoutvaatje "om hun huwelijk bij te kruiden" kreeg iedereen ook een boek over 450 jaar stadhuis.

Iedereen weg

Het stadhuis ondergaat een grootscheepse renovatie die het gebouw klaar moet maken voor de 21ste eeuw. Daarom moeten niet alleen de trouwpartijen, maar ook de kabinetten verhuizen. De verhuis van het stadhuis is al maanden bezig. In de loop van juli trekken ook de laatste kabinetten eruit. Zij gaan naar de Hofstraat, vlak bij de Grote Markt. De gemeenteraad zal plaatsvinden in de zaal van de provincieraad aan de Lombardenvest. Alle feestelijkheden, trouwpartijen en officiële ontvangsten verhuizen naar het Felixarchief.