Kunstschilder Willem Dolphyn overleden

Kunstschilder Willem Dolphyn bij een groot panoramisch zicht van de Antwerpse skyline.
dirk laenen Kunstschilder Willem Dolphyn bij een groot panoramisch zicht van de Antwerpse skyline.
De Antwerpse kunstschilder Willem Dolphyn is gisteren overleden aan de gevolgen van kanker. Dolphyn behoorde tot een familie van kunstschilders. Zijn grootvader was de beroemde Antwerpse schrijver en dichter Willem Elsschot.

Willem Dolphyn is 80 jaar geworden. Hij was gespecialiseerd in stillevens en extreem realistische schilderijen. Zijn vader Vic was ook schilder en gaf eind jaren 60 les in de academie. Ook Willems zoon Walter is kunstschilder.


"Je kan gerust spreken van een 'Dolphyn-school'", zegt kunstkenner Adriaan Raemdonck van galerij De Zwarte Panter. "Het is een familie fanatieke kunstschilders, die zeer bedreven was in het zeer realistisch weergeven van stillevens. Niet het meest tot de verbeelding sprekende genre, maar ze hebben een trouwe schare fans."

Japanse zwaarden

Op zijn 12de verkocht hij zijn eerste prenten aan Alfons De Ridder, alias Willem Elsschot.


Willem Dolphyn stelde regelmatig tentoon in Londen, waar hij erg populair is. Hij bezat ook een wereldberoemde collectie Japanse zwaarden.


In 2009 rondde Dolphyn zijn schilderscarrière af met een groot panoramisch zicht van de Antwerpe skyline. Hij schonk zijn levenswerk aan de stad.