Kunstbanken in aanmaak al beklad

BEGELEIDER RELATIVEERT VANDALISME EN WIJST OP ENTHOUSIASME DEELNEMERS

Ibrahim Arkhouch en zoontje Ismaël werken aan een van de banken. "We maken een Marokkaanse mozaïekconstructie", zegt Ibrahim.
Laenen Ibrahim Arkhouch en zoontje Ismaël werken aan een van de banken. "We maken een Marokkaanse mozaïekconstructie", zegt Ibrahim.
Dikke zwarte strepen in stift en losgewrikte mozaïeksteentjes. Helaas zijn de kunstbanken in aanmaak op de 'Schoolplak' aan de Handelstraat al 'extra' bewerkt. De kunstenaar die het buurt- project begeleidt, reageert ietwat teleurgesteld maar relativeert het vandalisme ook. "Al het enthousiasme in de buurt over dit project, dat haalt het van een paar enkelingen die zoiets doen."

De ooit triestige, grijze, betonnen banken op het pleintje aan de Handelsstraat, zijn tegenwoorden één en al kleur. Sinds vorige week begeleidt kunstenaar Frederik Rombach het artistieke project op de 'Schoolplak', zoals het pleintje in de volksmond wordt genoemd. De buurtbewoners, schooltjes, de jeugdwerking en andere organisaties mogen er hun creativiteit op de 27 banken loslaten.

De eerste afgewerkte mozaïekbank werd beklad met een stift en enkele steentjes werden er al uit geprutst.
Saskia Castelyns De eerste afgewerkte mozaïekbank werd beklad met een stift en enkele steentjes werden er al uit geprutst.

Selfies maken

Het resultaat mag er nu al wezen. Zo is er bijvoorbeeld een prachtige creatie van Ibrahim Arkhouch en zijn zoontje Ismaël. "We maken een mozaïekconstructie uit Rifland, een gebied in Noord-Marokko." Zondag hielpen ook zijn twee dochtertjes om de steentjes - die kunstenaar Rombach speciaal uit Iran laat overkomen - voorzichtig te plaatsen en te lijmen. Het enthousiasme in de buurt druipt ervanaf. Als je het plein oversteekt, hoor je verschillende mensen zeggen hoe mooi de bankjes wel aan het worden zijn. "Ik zag er het afgelopen weekend zelfs jonge kerels al liggend op poseren, om selfies te maken", vertelt Rombach. Tegen het einde van de week moet het project helemaal klaar zijn. Vrijdag worden de banken met een receptie ingehudigd.


Hopelijk zijn ze tegen dan nog allemaal even mooi. Want de allereerste afgewerkte bank, die is vorige week al meteen met een dikke zwarte stift beklad. Bovendien bleken er hier en daar ook al wat mozaïektegeltjes uitgeprutst. "Dat is niet fijn natuurlijk", reageert Rombach. "Maar je moet zoiets kunnen relativeren. Het is juist in een moeilijkere wijk als Antwerpen-Noord dat je zo'n project moet opzetten. Het enthousiasme in de buurt haalt het van een paar enkelingen die zoiets doen dan."


"Ik leer daar als kunstenaar ook mee omgaan", zegt Rombach. "De combinatie van stift, tegels en verf gaat niet goed samen. We hebben dat geklieder dus ook heel snel kunnen verwijderen. Ik pas mijn tactiek gaandeweg ook aan. Zo rond ik de randen wat beter af, zodat er minder snel met een breekmes tussen de steentjes geprutst kan worden. Het is een leerproces."

Niet voor eeuwig

Dat is ook wat de verantwoordelijke cultuurantenne ervan vindt. "Het kan zelfs zijn dat die tekeningen van een kind zijn. We moeten er niet te zwaar aan tillen", zegt Geert Cielis. "Gaan die steentjes daar voor de eeuwigheid blijven? Waarschijnlijk niet. Maar hopelijk toch zo lang mogelijk." Daarom is volgens Cielis een goede en duurzame afwerking van de banken nu het belangrijkste aandachtspunt.


Het hele project wordt gerealiseerd met geld uit de burgerbegroting van het district Antwerpen. Bewoners konden daarbij zelf beslissen waar een deel van het districtsbudget aan wordt besteed. In april trekt Rombach naar de Zuidervelodroom met zijn mozaïekjes. In september gaat hij ook nog op het Kiel aan de slag, en in oktober op Linkeroever.