Kruis over Saudische mega-investering

Het Havenbedrijf Antwerpen heeft de knoop rond de Saudische mega-investeerder Energy Recovery Systems (ERS) doorgehakt. Met een nieuwe marktbevraging gaat de haven op zoek naar een nieuwe investeerder voor de Churchill Industrial Zone, de voormalige Opelterreinen. De gebouwen op de site worden eind dit jaar gesloopt.

Precies twee jaar geleden pakte het Havenbedrijf uit met een Saudische investeerder die voor 900 jobs zou zorgen aan het Delwaidedok. ERS zou uit moeilijk recycleerbare plastics groene ammoniak en kunstmest produceren voor de chemische nijverheid. De kandidatuur was van bij de start met twijfels van politieke, financiële en technische aard omgeven. Begin 2016 schreef onze krant al dat het hele project stil lag. Toch gaf het havenbestuur later dat jaar een optie aan ERS op de vroegere Opelsite. Deadline: mei 2017.


"ERS heeft ons op 17 april laten weten dat het meer tijd nodig heeft om de mijlpalen te behalen die we oplegden", zegt het Havenbedrijf nu. "De optie vervalt. We gaan nu op zoek naar nieuwe investeringen, bij voorkeur door een industriële onderneming die voor veel tewerkstelling zorgt."


De voormalige Opelsite wordt geteisterd door vandalisme en inbraken. Daarom besliste het Havenbedrijf vanaf eind 2017 te starten met het slopen van de oude gebouwen.


Overigens wil het havenbestuur ERS ook niet helemaal begraven. "Als ERS zijn project voldoende verder ontwikkelt, wil het zich opnieuw bij ons melden. Dan bekijken we of het initiatief nog in het havengebied kan worden ingepast." (PHT)