Krijgt 't Stad straks een Yasminestraat?

Zangeres Yasmine stierf in 2009.
VRT - Lies Willaert Zangeres Yasmine stierf in 2009.

De Antwerpse straatnamen verwijzen vandaag nog steeds te veel naar mannen. Slechts 7% van de persoonsgebonden straatnamen verwijzen naar een vrouw. En dat vindt de stad te weinig. Daarom heeft ze een lijst samengesteld met vrouwen die in de toekomst in aanmerking kunnen komen om een straatnaam te krijgen.


De lijst bevat breed bekende namen als die van actrices Dora van der Groen en Yvonne Verbeeck, dichteres Alice Nahon en zangeressen Ann Christy, Esther 'La Esterella' Lambrechts en zangeres en presentatrice Yasmine. De ouders van wijlen Yasmine, geboren als Hilde Rens, zijn daar zeker niet tegen. Yasmine heeft ook een fanclub die daar trouwens volledig achter staat. Yasmine werd trouwens in Antwerpen, net als haar twee zusters, geboren. Daar was ze heel blij mee, vertelt haar moeder, die destijds in Mortsel woonde.


Het grote onevenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke straatnamen is historisch te verklaren. Eeuwenlang waren het vooral mannen die deel uitmaakten van het publieke leven en konden opvallen met hun prestaties in het openbare leven. (ADA)