Koen Kennis: "Wie auto inlevert, krijgt mobiliteitsbudget van stad"

Wie zijn auto van de hand doet, krijgt van de stad binnenkort een korting van 20 euro per maand op de 'mobiliteitsabonnementen' die app-ontwikkelaars in de toekomst willen aanbieden. Dat voorstel deed schepen van Mobiliteit Koen Kennis op de voorstelling van de nieuwe mobiliteitsapp Pikaway.

"Eigen autobezit is passé. Een mobiliteitsabonnement waarmee je alle vervoersmodi slim combineert, dat wordt de toekomst." Met die boodschap kwam schepen Koen Kennis gisteren naar de voorstelling van Pikaway. Die app laat je een route plannen, reserveren en betalen via één enkel platform maar met verschillende vervoersmodi. Je voert via Pikaway je vertrek- en eindbestemming in en de app geeft je verschillende mogelijke combinaties van vervoersmiddelen in functie van je tijd en budget. Zowel De Lijn, NMBS, Antwerpse taxidiensten, Velo, Mobit en Cloudbike als Poppy zitten mee in het systeem. "Nu betaal je nog per rit, maar een abonnementsservice zit in de pijplijn", zegt Jens Verhiest van Lab Box, de incubator die de app ontwikkelde.

Mental shift

Daar heeft de stad alvast oren naar. "We staan aan de vooravond van een mental shift in het verkeer", zegt Koen Kennis. "Een gemiddelde auto kost zo'n 500 euro per maand, maar staat 95 procent van de tijd stil. Waarom zou je nog een wagen kopen als je met een mobiliteitsabonnement voor 400 euro per maand overal vlotter geraakt dan met een eigen wagen? De stad wil dit aanmoedigen. Zodra de technologie op punt staat, zullen wij een premiesysteem uitwerken waarbij elke bewoner van de stad die zijn wagen van de hand doet, een korting van bijvoorbeeld 20 euro per maand krijgt op zo'n abonnement." (DILA)