KMSKA zet eindsprint in

De werken in het museum schieten goed op.
Klaas De Scheirder De werken in het museum schieten goed op.
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) heeft z'n eindsprint ingezet. In het najaar van 2019 moet het museum opnieuw de deuren openen, één waar het oorspronkelijk 19de-eeuwse gebouw in dialoog gaat met een moderne 21ste-eeuws verticaal museum.

Het KMSKA ondergaat een ware metamorfose. Het oorspronkelijke gebouw dat opende in 1890 wordt niet alleen gerenoveerd, er komt ook een heus nieuw museum binnenin onder de noemer 'het verticale museum'. Hierdoor krijgt het museum 40% meer tentoonstellingsruimte. Het verticale museum zal heel modern ingericht worden met strakke lijnen en helder wit. Door de moderne architectuur in het oorspronkelijke 19de-eeuwse gebouw te plaatsen, zal de bezoeker twee totaal verschillende ervaringen krijgen.


Het oorspronkelijke gebouw wordt volledig gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl. Het oude parket, de oude lambriseringen en oude lijsten werden gerecupereerd en waar nodig hersteld.


Tijdens de renovatie wordt maximaal ingezet op natuurlijk licht en zo min mogelijk op kunstlicht.


Het dak van het KMSKA zal 198 lichtkoepels krijgen. Via een ingenieus luchtsysteem zal een optimaal klimaat gecreëerd worden voor de kunstwerken. Via roosters in de muur wordt langzaam koude lucht geblazen dat meteen zakt langs de muren. Via de radiatoren in het midden van de zaal wordt die lucht opgewarmd en stijgt hij opnieuw waarna die wordt weggezogen.


Zondag zullen zo'n 2.000 mensen het museum bezoeken tijdens Open Wervendag. Die tickets waren in een mum van tijd uitverkocht. (ADA)

Het verticale museum wordt via een stalen constructie in het oorspronkelijke gebouw geplaatst.
Kaan Architecten Het verticale museum wordt via een stalen constructie in het oorspronkelijke gebouw geplaatst.