Klinkt juridische taal ook voor jou als Latijn? Hogeschool start onderzoek om teksten begrijpelijker te maken

ANP XTRA
Aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG) is een nieuw onderzoek gestart naar heldere juridische taal. Vanuit verschillende juridische sectoren werd eerder al opgeroepen om rechtstaal toegankelijker te maken.

Volgens de justitiebarometer uit 2014 vindt 61 procent van de ondervraagden juridische taal niet duidelijk genoeg. De Hoge Raad voor Justitie pleitte al voor toegankelijker taalgebruik om de toepassing van het recht mogelijk te maken of te vergemakkelijken. En ook advocaten, magistraten, gerechtsdeurwaarders en notarissen vinden dat er nood is aan onderzoek naar klare juridische taal.

De opleiding rechtspraktijk van de Karel de Grote Hogeschool wil met het onderzoeksproject ‘Heldere Juridische Taal’ werk maken van begrijpbare taal voor rechtsgebruikers. Binnen het project is gekozen om de focus te leggen op het administratief recht en meer bepaald de communicatie door steden en gemeenten naar burgers in het domein van de ruimtelijke ordening. “Dit is immers per definitie een domein waarin op zeer regelmatige basis communicatie tussen de overheid en burgers gebeurt”, vertelt docent en onderzoeker Jean-Marc Lauwers.

De onderzoekers werken samen met stad Antwerpen en nemen de communicatie onder de loep die de stad voert met haar burgers in het kader van aanvragen voor omgevingsvergunningen.

Taalkundige oorzaken

Een leespanel van 40 respondenten krijgt dit voorjaar verschillende bestaande teksten voorgeschoteld. Ze gaan op zoek naar de linguïstische oorzaken van moeilijk begrijpbare juridische teksten. Collega-onderzoeker Jeroen Daem: “Het gaat dan bijvoorbeeld om: woordfrequentie, het aantal inhoudswoorden per deelzin, het gebruik van concrete zelfstandige naamwoorden enzovoort.” In een latere fase worden de teksten herschreven zodat ze begrijpelijker worden.

De definitieve resultaten worden tegen augustus 2020 verwacht.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.