Klimmen in boom: GAS-boete

TWEE 14-JARIGEN BESTRAFT DOOR POLITIE OMDAT ZE TAK BREKEN

Foto Photo News
Twee 14-jarige jongeren hebben zondag een GAS-boete gekregen omdat ze in Park Spoor Noord een tak van minstens twee meter afbraken van een boom waarin ze aan het spelen waren. Volgens de politie is het niet de bedoeling om de kinderen effectief een boete op te leggen, maar wel een gesprek aan te gaan met de ouders via een bemiddelaar.

Twee kinderen waren zondagnamiddag aan het spelen in Park Spoor Noord. De twee 14-jarigen klauterden daarbij onder meer in een boom. Blijkbaar ging er tijdens hun spel iets mis en brak er een grote tak af. "Op dat moment kwamen er twee mensen van onze fietspatrouille voorbijgereden", zegt Sven Lommaert van de politie Antwerpen. "Zij hebben inderdaad een GAS-pv opgesteld. Maar het is niet meteen met de bedoeling om de kinderen een zware geldboete op te leggen. Eerder om een bemiddelingsgesprek te laten doorgaan met de ouders."


GAS-reglementen in heel Vlaanderen zijn de voorbije jaren al meermaals bekritiseerd geweest omdat er soms wel héél erg vreemde dingen instaan zoals geen mensen doen schrikken op straat, geen eendjes eten geven in het park, niet gemaskerd over straat lopen of te ver van je vishengel zitten als je aan het vissen bent. Kinderen mogen niet in bomen spelen past misschien ook in dat rijtje. "Moesten de kinderen dat gedaan hebben in een echt bos, dan was er geen haan geweest die daar naar kraait", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. "Dan is dat iets dat in de natuur kan gebeuren. Maar hier gaat het om een boom in een park die daar gezet is om iedereen een aangename sfeer te bezorgen. Als daar stukken van de natuur of infrastructuur worden kapotgemaakt, dan moeten onze mensen ingrijpen. Het ging overigens ook om een tak van twee tot drie meter groot en geen kleine zijtak. Als het om een zijtak had gegaan, hadden onze mensen het waarschijnlijk niet eens opgemerkt. Kijk: als de jongens een bank in datzelfde Park Spoor Noord zouden kapotmaken, dan zouden ze ook een GAS-pv krijgen."

"Oud genoeg"

Johan Vermant, de woordvoerder van Bart De Wever, bevestigt dat verhaal. "Normaal komt er voor deze minderjarigen dan een ouderlijke bemiddeling waarbij met de ouders rond de tafel wordt gezeten om aan te duiden dat dit gedrag niet kan. Je mag in het park ook niet al spelende planten uittrekken of een vuurtje stoken op het grasperk. We gaan heus niet alle spelende kinderen een GAS-pv geven, maar hier was de lijn tussen spelen en vernielen wel erg dun. We vragen iedereen die het park gebruikt om respect te hebben voor de andere gebruikers van het park, maar ook voor de natuur. Het zijn nog vrij jonge bomen en jongeren van 14 mogen toch al wel het besef hebben dat die mogelijk niet bestand zijn tegen klimpartijen."