Klimaatbetogers blokkeren verkeer op de Leien

BELGAONTHESPOT
In Antwerpen heeft een duizendtal klimaatbetogers vanochtend tegen de afspraken met de politie in een tiental minuten lang de Leien geblokkeerd, wat hinder opleverde voor zowel het wegverkeer als het openbaar vervoer. De klimaatmars vertrok op het Theaterplein richting Centraal Station, waar de actievoerders naar Brussel spoorden om deel te nemen aan de nationale actie vandaag.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Antwerpse actie was een initiatief van ‘usual suspects’ Youth for Climate en Students for Climate, die de voorbije maanden bijna elke donderdag spijbelacties voor het klimaat organiseerden in de binnenstad. Ook heel wat andere organisaties werkten ditmaal mee, zoals Grootouders voor het Klimaat, Hart boven Hard en Greenpeace. In de stoet stapten met Manu Claeys (stRaten-generaal), Peter Vermeulen (Ringland) en Wim Van Hees (Ademloos) ook de bezielers van de drie grote Antwerpse actiegroepen rond het Oosterweeldossier mee, net als auteur Jeroen Olyslaegers en politici Yasmine Kherbache (sp.a) en Kristof Calvo (Groen).

De manifestanten onthulden opnieuw spandoeken met slogans als "Nu(l) klimaatbeleid" en "Alleen mensen kunnen het tij keren", maar viseerden ook N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever met de vraag "Bart, wat is uw noodplan?". Onderweg scandeerden ze ook nog leuzen als "What do we want? Climate Justice!" en lieten ze alarmsirenes horen om de hoogdringendheid van een klimaatplan kracht bij te zetten. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Van Roy

  Iedereen wil een goed klimaatbeleid maar staan mekkeren en zorgen dat er immense files ontstaan door je acties zal niet helpen ! Kom met concrete voorstellen en ideeën en win zo het respect ipv afkeer !

 • Moehmena Rahous

  Nu komt het uit. Net voor de verkiezingen : de belgische klimaatbetogingen zijn feitelijk betogingen tegen een onafhankelijk Vlaanderen omdat men Bart De Wever en NVA viseert, de enigen die een zelfstandig Vlaanderen willen om onze problemen op te lossen met onze eigen centen. Kristof Calvo loopt mee in de betoging tegen wat? Het klimaat ! Er is zelfs onder wetenschappers geen consensus over de invloed van de mens op een opwarming van de aarde! Help, die wordt toekomstig federaal premier!

 • eduard gerckens

  Het feit alleen dat er spandoeken met politieke leuzen tegen BDW werden meegedragen, bewijst dat deze marsen een idee van links zijn. Groen heeft de jongeren voor hun kar gespannen om toch maar meer stemmen te behalen.

 • Patrick Peeters

  Het enige wat die mensen willen is opvallen!

 • Matteo Delahaye

  aha, al die uitlaatgassen van de wachtenden, da's goed voor het klimaat se!