Klimaat loopt ook als rode draad door gemeenteraad

Antwerpse klimaatspijbelaars op de Groenplaats
BELGAONTHESPOT Antwerpse klimaatspijbelaars op de Groenplaats
De klimaatspijbelaars maken ook school in de Antwerpse gemeenteraad. PVDA en Groen legden de raadsleden maandagnacht twee moties voor: Mie Branders (PVDA) hoopte af te dwingen dat geen enkele secundaire school van het Stedelijk Onderwijs stakende leerlingen zou bestraffen, Ilse Van Dienderen (Groen) stelde een klimaatbegroting voor. Zonder succes weliswaar.

De linkse oppositie zong de lof van de scholieren. Mie Branders (PVDA) vond het een geschikt moment om de gemeenteraad tot een statement te bewegen: geen enkele school van het stedelijk net mag sancties treffen tegen spijbelende leerlingen. Toch zolang ze afwezig zijn om te gaan betogen voor een ander klimaatbeleid. “Want spijbelen mag dan een groot probleem zijn, dit soort acties is net het tegengestelde: dat is een oplossing.” PVDA lanceert woensdag in Brussel een tienpuntenplan voor een klimaatrevolutie.

Grote klimaatdag

Schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) bewondert het engagement van de scholieren. “Ik heb zelf een zoon van 12. Maar sp.a steunt de motie niet. We laten de scholen in autonomie en gezond verstand beslissen hoe ze ermee omgaan. Ik heb intussen een delegatie van hen ontvangen. In mei is er een grote klimaatdag in Antwerpen. Mijn boodschap was: neem jullie verantwoordelijkheid en vul die dag zélf in.”

Centen voor klimaat

Ilse Van Dienderen (Groen) komt al jaren voor het klimaat op. Geen wonder dus dat ze de gemeenteraad vroeg om aan het klimaatplan van de stad een klimaatbegroting te koppelen. “In Amsterdam doen ze het al. Voor alle bedrijfsonderdelen, projecten en producten in de stedelijke organisatie wil men daar naar 100 procent minder CO2 tegen 2030. Door centen vast te leggen, kun je de vinger aan de pols houden.”

Schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) riep op om de opmaak van een nieuw Antwerps klimaatplan een kans te geven. “Binnen de stedelijke organisatie hebben we onze doelstellingen voor 2020 al gehaald. Over het hele grondgebied van de stad hebben we het potentieel voor een CO2-reductie van 50 procent tegen 2030. Het klimaatplan moet tot stand komen via participatie van de burgers. Laat ons daar nu niet tussenfietsen met een aparte begroting. Steden werken al met budgetten waar doelstellingen aan vasthangen.”

Het voorstel van Groen kreeg de steun van PVDA en CD&V, maar de meerderheid stemde tegen. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • bob jansens

    als het klimaat belangrijk zou zijn dan schafte men in Antwerpen de "Lage Emissie Zone" opnieuw af, want voor het klimaat zijn dieselwagens (zelfs oude dieselwagens) beter dan benzinewagens... Verbieden van benzine slurpende en vervuilende bromfietsen en scooters zou veel beter zijn zowel voor klimaat als milieu.